Search

Ministar Bukvarević: Sraman čin zabrane odavanja počasti nevino ubijenim žrtvama

Sarajevo, 11.11.2019. godine: Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata na čelu sa resornim ministrom Salkom Bukvarevićem najoštrije osuđuje još jedan pokušaj poniženja žrtava i preživjelih Bošnjaka Podrinja koji se očituje u zabrani Udruženju Prve slavne 111. Viteške brigade Armije R BiH obilježavanje zločina i odavanje počasti nevino ubijenim žrtvama.

Naime, policijske stanice Višegrad i Foča su na ovaj način još jednom dokazale da u ovom dijelu naše domovine vlasti ne žele suživost i pomirenje nego suprotno, žele nastaviti negiranje zločina i onemogućiti žrtvama da na dostojanstven način obilježavanjem ublaže tugu i bol za najmilijima te da na civilizacijski način porodice posjete mjesto stradanja svojim najmilijih.

Evidentan je politički trenutak u kojem se na sve načine pokušava omalovažiti žrtva koju je bošnjački narod podnio kako bi se odbranio od agresora i kako bi odbranio svoja ognjišta, ali zabrinjavaju činjenice da ovakvi pokušaji dolaze od zvaničnih institucija izvan i unutar naše države. “Evidentno je i negiranje sudskih presuda ali tome se mora stati u kraj i ovim putem pozivam sve institucije preduzmu raspoložive mjere kako bi se odgovorilo na ovakve udarce prema časnim braniocima kojima je onemogućeno odavanje počasti” kazao je ministar Bukvarević.

S tim u vezi Federalno ministarstvo stoji na raspolaganju svim braniocima u smislu podrške u obilježavanju stradanja nevinih žrtava i odavanja počasti na bilo kom dijelu Bosne i Hercegovine, jer je naša trajna obaveza obilježavanje značajnih datuma iz perioda herojske i časne odbrane od agresora. “To je amanet koji su nam ostavili šehidi i poginuli borci i nikada nećemo dozvoliti da se zaboravi istina o genocidu, stradanju i svim zločinima nad nevinim stanovništom Podrinja ali i čitave Bosne i Hercegovine” zaključuje ministar Bukvarević.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti