Search

Ministar Bukvarević u Foči posjetio povratnike-demobilisane borce

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević posjetio je 03.07.2015. godine – petak općinu Foča, gdje je obišao gradilište Aladža i Careve džamije, te povratničke i porodice šehida.

Na poziv predstavnika boračkih organizacija, te odbornika Skupštine opštine Foča Izeta Spahića, koji je ujedno bio domaćin i organizator ove posjete, ministar Bukvarević je u tom gradu obišao nekoliko porodica demobiliziranih boraca koje su se vratile u prijeratne domove, organizirale život i bave se poljoprivredom.

U razgovoru s ministrom Bukvarevićem, oni su kazali da im je potrebna podrška države kako bi njihov ostanak u Foči bio održiv.

Ministar Bukvarević je rekao da je u Foči zabilježen najmanji broj povratnika, te smatra da je one koji su se vratili, nakon što su prošli golgotu rata i stradanja, potrebno podržati.

Kasnije je obišao i naselja Aladža i Điđevo, gdje je posjetio porodicu ratnog vojnog invalida Šerifa Halilovića , kao i šehidsku porodicu Džanković Fehme.

Tokom obilaska gradilišta Alladža i Careve džamije, glavni imam Medžlisa IZ Foča Faruk ef. Džankić sa saradnicima informirao je  ministra o trenutnom položaju Bošnjaka u Foči.

– Glavna tema je bila kako pomoći ljudima za održivi povratak, kako da uspostave svoja imanja, tu su bile i ekonomske teme i mogućnost pomoći pri zapošljavanju i samozapošljavanju povratnika, demobiliziranih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica šehida – naglasio je ministar  Bukvarević.

Podvukao je opredjeljenje ovog Ministarstva da bude servis boračke populacije, te pokuša u skladu s mogućnostima čuti i riješiti njihove probleme.

Istakao je da je povratak ljudi na vlastita ognjišta najprioritetniji, te se konstantno radi na stvaranju uvjeta za održivost tog procesa.

Tokom boravka u MZ Izbišno ministar Bukvarević se susreo i razgovarao sa demobilisanim borcima – povratnicima i zajedno sa njima podijelio radosti Ramazanskog iftara u mjesnoj džamiji Izbišno.

KABINET MINISTRA

Ostale aktuelnosti