Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ U GRADAČCU: NAŠA JE OBAVEZA DA PAMTIMO DJELA NAŠIH NAJBOLJIH SINOVA

Gradačac, 18.8.2018.godine: U organizaciji Općine Gradačac, Medžlisa IZ Gradačac i Udruženja boraca “Patriotske lige” Gradačac danas je održana manifestacija posvećena obilježavanju godišnjice otvorenja spomen-obilježja borcima Armije RBiH „Ljiljan“ na koti Bandera.

Spomenik u obliku ljiljana s pet latica nalazi se u kompleksu površine od dva dunuma, a prigodnoj svečanosti prisustvovao je veliki broj zvanica iz javnog, političkog i vjerskog života naše zemlje, među kojima i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević

– Ovo je prilika da se na simbolički način odužimo najboljim sinovima, da pamtimo njihovo djelo i da čuvamo ono za šta su se oni borili – istakao je ministar Bukvarević.

Spomenik “Ljiljan”, visok 16 metara, kako je dodao, podignut je u čast svih branilaca BiH, prije svega u čast šehida i poginulih boraca Gradačca, kao i svih boraca na cijelog teritoriji BiH.

– Da nije bilo pripadnika Armije RBiH, boraca koji su dali svoje živote i mladost za odbranu države, ne bi bilo slobodne i cjelovite države BiH. Zbog toga im se nikada ne možemo odužiti, a naša je trajna obaveza i zadaća da obilježavamo značajne datume i da im odajemo dužnu počast – istakao je Bukvarević.

Pored ministra Bukvarevića, federalni premijer Fadil Novalić je naglasio kako je „Ljiljan“ simbol bosanskih kraljeva, motiv na stećcima, simbol borbe Gradaščevića, simbol borbe za dom i domovinu.

– Vjerovatno je u glavama naših neprijatelja linija trebala da bude ovdje ili još negdje dalje kako ne bi smetalo slobodnom prolazu na koridoru. Međutim, u jednoj stvari su se preračunali, tu negdje između se našao grad Gradačac i njegovi nevjerovatno hrabri ljudi koji nisu nikada pristali da odu sa ovog prostora. Nisu tada, a neće ni u budućnosti – kazao je premijer Novalić.

Spomenik “Ljiljan”, koji je otkriven prošle godine, okružen je stećcicma koji ga, kako je naglašeno, čuvaju, baš kao što su i hrabri borci na ovom području čuvali državu, izvojevali značajne pobjede i svojim životima branili BiH.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti