Search

Bukvarević: Otklanjanje neujednačenih prava pripadnika OS

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) – Vlada Federacije BiH danas je na svojoj stotoj sjednici utvrdila i Parlamentu Federacije BiH na usvajanje po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno­-oslobodilačkog rata i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao je da je razlog izmjene i dopune tog zakona otklanjanje diskriminacije i neujednačenih prava pripadnika OS koji su ostvarivali pravo na prijevremenu povoljniju penziju.

– Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju iz 2014. godine pojedinim kategorijama je tada umanjio, pa čak i do 50 posto penziju. Prema ovom našem prijedlogu i u skladu s dogovorom sa predstavnicima boračkih organizacija, predloženo je da se isplata penzija ovim korisnicima uspostavi kroz prelazni period od tri godine. Dakle, od 1. januara ove godine po isplatnom koeficijantu 1,161, od 1. januara 2018. godine 1,32, te od 1. januara 2019. po isplatnom koeficijantu 1,485 – kazao je Bukvarević dodajući da je razlog za donošenje ovog zakona i izvršavanje presude Ustavnog suda FBiH.

Što se tiče drugog zakona, kako je dodao, njegov prijedlog je također utvrđen u skladu s dogovorom sa predstavnicima boračkih organizacija i sa zahtjevom iz Parlamenta. Dakle, u vezi sa Zakonom o pravima branilaca i članova njihovih porodica prije svega rješavane su presude Ustavnog suda, te omogućena uspostava registra korisnika boračko invalidske zaštite i registra branilaca u okviru Federalnog ministarstva za pitanje boraca.

Također ovim prijedlogom, kako je naveo Bukvarević, izvršena je preporuka Komiteta za ljudska prava UN koji je državi BiH naložio ukidanje obaveze članovima porodica da svoje nestale srodnike proglase mrtvim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije.

Bukvarević je dodao da je na današnjoj sjednici Vlade FBiH razmatran i sporazum s predstavnicima boračkih organizacija.

– Iznenađen sam reakcijom ministara iz HDZ-a i SBB-a jer su bili prisutni na sastancima s predstavnicima boračkih organizacija gdje je dogovoreno da se usaglasi ovaj sporazum. Ministri iz HDZ-a su glasali protiv, a ministri SBB-a su bili suzdržani, zatražili su dodatna pojašanjenja, te očekujem da ćemo u narednom periodu razjasniti te tehničke stvari i vjerujem da će ispoštovati dogovor koji smo postigli zajedno s predstavicima boračkih organizacija – kazao je Bukvarević.

Prokomentirao je i da iz oblasti boračko invalidske zaštite u ovom mandatnom periodu nijedan zakon nije upućen na Ustavni sud FBiH.

Ostale aktuelnosti