Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ U RADNOJ POSJETI POSAVSKOM KANTONU

MINISTAR BUKVAREVIĆ U RADNOJ POSJETI POSAVSKOM KANTONU

Početak budžetske i kalendarske 2018.godine, ministar Bukvarević je iskoristio da obiđe kantonalna sjedišta vlada i  ministarstva za boračka pitanja.

Orašje, 20.02.2018.godine: U okviru planiranih posjeta, danas je Ministar sa najbližim saradnicima posjetio Vladu Posavskog kantona, gdje je sa predsjednikom vlade Posavskog kantona Marijanom Klaićem, zamjenikom predsjednika vlade Alijom Kusur, predsjednikom skupštine  Josom Markovićem, te ministrom branitelja Marijanom Kopićem, razgovarao  o programskim opredjeljenjima Ministarstva za 2018.godinu.

Na prvo mjestu, Ministar je predstavio dostignut stepen aktivnosti na izradi Jedinstvenog registra branitelja i Jedinstvenog registra korisnika prava.

U daljnjoj prezentaciji programskih zadataka, ministar Bukvarević je govorio i o programima rada fondacija, i to Fondacije za stambeno zbrinjavanje pripadnika boračke populacije, Fondacije za pravnu pomoć i Fondacije za pomoć u zapošljavanju i samozapošljavanju putem boračkih zadruga.

U okviru prezentacije, izvršena je i analiza rada Ministarstva u 2017.godini, gdje su izvršeni godišnji obračuni ličnih i porodičnih invalidnina na godišnjem nivou. Za Posavski kanton, 2.806 RVI i 1.246 porodica poginulih u ukupnom iznosu od 9.018.604,00 KM, a novčanih naknada za dobitnike najvećih ratnih priznanja za Posavski kanton, 314 korisnika u iznosu od 813.263,00KM.

Dajući pregled strukture Budžeta ministarstva za 2018.godinu, Ministar je govorio i o transferima, Transfer za sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, uređenje mezarja i grobalja, Transfer pomoć u radu udruga/udruženja, Transfer za pomoć u liječenju boraca – branitelja, Tekući transferi neprofitnim organizacijama – Obilježavanje značajnih datuma, Transfer za pomoć u zapošljavanju boračkih kategorija putem boračkih zadruga, Transfer za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija i Tekući transferi – Transfer za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica.

Ministar Bukvarević je razgovarao i sa predstavnicima boračkih organizacija Posavskog kantona o problemima sa kojima se suočavaju pripadnici branitelja na ovom kantonu, a razgovorima su prisustvovali i Sabahudin Ramić, predsjednik Saveza boraca Federacije BiH, Almin Škrijelj, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH i Arlović Marian, zamjenik predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti