Search

Ministar Bukvarević u Goraždu otvorio 15. tradicionalni malonogometni turnir „Alija Izetbegović“

Goražde, 20.09.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata otvorio je 15. međunarodni memorijalni malonogometni turnir “Alija Izetbegović”, u organizaciji Saveza boraca FBiH i Udruženje demobilisanih boraca Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Na ceremoniji otvaranja turnira naglašeno je da se on održava u vrijeme kada se navršava 16. godišnjica od smrti prvog predsjednika RBiH  Alije Izetbegovića koji je nedvosmisleno najveći državnik modernog bosanskohercegovačkog doba,  simbol borbe BiH za njenu opstojnost, afirmaciju bošnjačkog nacionalnog identiteta, borbe za demokratiju, ljudska prava i slobodu svakog čovjeka.

Generalni pokrovitelj 15. međunarodnog memorijalnog malonogometnog turnira “Alija Izetbegović” je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, a pokrovitelji manifestacije su Vlada FBiH, Vlada BPK Goražde, Grad Goražde, Zeničko-dobojski kanton, Vlada Kantona Sarajevo, Općina Vogošća i JU “Memorijal” Kovači.

Ovom prilikom ministar Bukvarević je kazao:“Čestitam Savezu boraca BiH na organizaciji turnira koji njeguje lik i djela našeg prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića. Tradiciju održavanja turira prenosimo iz grada u grad i želimo da ovo bude samo jedan mali doprinos i znak zahvalnosti za sve ono što je naš  rahmetli predsjednik i vrhovni komandant časne Armije RBiH uradio za nas i državu BiH, s našom željom da tu istinu prenosimo na mlade koji dolaze. Gdje god putujemo po svijetu kažemo da dolazimo iz BiH, posebno taj islamski svijet, uvijek nam kažu imali ste časnog i dostojanstvenog predsjednika koji se borio za državu BiH i sve njene građane. Naša je obaveza da je čuvamo i izgrađujemo.“

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća istakla je ponos zbog činjenice da se turnir u Goraždu održava u okviru obilježavanja Dana oslobođenja, Dana BPK i Grada Goražda.

„Imam obavezu da vas podsjetim da je Goražde 1992. godine bio jedini grad na Drini koji nije bio pokoren. Mi smo se branili i odbranili i s ponosom nosimo epitet “Grad heroj”. Svima vama želimo da se u njemu ugodno osjećate, a da takmičenja budu fer i korektna.“

Turnir se završava u nedjelju, 22. septembra, dodjelom pehara i medalja.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti