Search

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST KOORDINACIJE TEMELJNIH BORAČKIH UDRUŽENJA ARMIJE RBIH

 U cjelosti prenosimo  saopštenje za javnost:

KOORDINACIONI ODBOR TEMELJNIH BORAČKIH ORGANIZACIJA ARMIJE RBIH

ORGANIZACIJA PORODICA ŠEHIDA I POGINULIH BORACA FEDERACIJE BiH

SAVEZ RATNIH VOJNIH INVALIDA FEDERACIJE BiH

SAVEZ BORACA FEDERACIJE BiH

SAVEZ DOBITNIKA NAJVEĆIH RATNIH PRIZNANJA FEDERACIJE BiH

ADRESA : SAVEZ DOBITNIKA NAJVEĆIH RATNIH PRIZNANJA FEDERACIJE BiH – ZA KOTBOARBiH ULICA HAMZE HUME br.2, tel-fax 033 200-188 i mail sdnrpfbih@bih.net.ba

Sarajevo, 08.12.2017. godine.

 

SVIM MEDIJIMA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija Federacije Bosne i Hercegovine (Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH, Savez ratnih vojnih invalida FBiH, Savez boraca FBiH, Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH) u kontekstu posljednjih dešavanja na političkoj, ali i međunarodnoj sceni, a koja se direktno tiču naše jedine domovine Bosne i Hercegovine, na poseban način želi istaknuti sljedeće:

1. Bosna i Hercegovina je naša jedina domovina i snažno stojimo uz nju, kako mi tako i naši nasljednici, te istinski podržavamo njen put prema Evropskoj Uniji i NATO savezu.

2. Dajemo punu podršku članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda gospodinu Bakiru Izetbegoviću i njegovom jasnom stavu da će se sve odluke, kako one koje se tiču unutarnjih stvari, a posebno one koje će se ticati reguliranja međunarodnih odnosa Bosne i Hercegovine i drugih, donositi u Bosni i Hercegovini i njenom glavnom gradu Sarajevu i državnim institucijama koje se nalaze u njemu uz dogovor predstavnika svih naroda koji u njoj žive. Očekivali smo i očekujemo ovakav stav i od preostala naša dva člana Predsjedništva, ali nažalost do sada se to pokazalo gotovo nemogućim jer kako se u praksi pokazuje da preostala dva člana Predsjedništva BiH više brane stavove susjednih zemalja nego stavove zemlje u kojoj žive. To šalje vrlo lošu sliku svim ljudima koji žive u Bosni i Hercegovini na način da ih se omalovažava, a pogotovo narodima koje takve osobe predstavljaju.

3. Tražimo i zahtijevamo od svih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti koji primaju platu od države Bosne i Hercegovine da zastupaju interese svoje matične države, a ne interese drugih zemalja. Licemjerno je primati platu od države protiv koje činiš sve da usporiš sve moguće pozitivne procese koji mogu dovesti do napretka naše domovine na ekonomskom, međunarodnom i drugom planu.

4. Zbog žrtava iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata i agresije koja je izvršena na Bosnu i Hercegovinu, smatramo potpuno opravdanim zahtjev svih naših državnika da se sve pravnosnažne presude Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju bezuslovno poštuju i da kao takve kroz naš zajednički trud doprinose pomirenju i suživotu naroda u BiH. Jedino na taj način možemo očekivati da generacije iza nas mogu imati budućnost kakvu saslužuju, a to je da rastu u miru, da rade u pozitivnom okruženju i da žive od svog rada, ali i da spoznaju ko je bio agresor i zločinac, a ko su bile žrtve.

5. Mi kao predstavnici onih koji su dali najviše za ovu državu, za njenu nezavisnost, suverenitet i međunarodni subjektivitet, a neki su dali živote ili dijelove svoga tijela, dajemo sebi za pravo da kažemo da je Bosna i Hercegovina bila i bit će uvijek jer smo mi njeni čuvari, i zauvijek ćemo biti, te niti možemo niti želimo dozvoliti bilo kome da nas za bilo šta uslovljava. Želimo da imamo jasan stav o našoj budućnosti i budućnosti naše djece. Svi oni koji negiraju postojanje Bosne i Hercegovine, negiraju postojanje samog sebe jer svi oni žive u Bosni i Hercegovini.

                                                                      PREDSJEDAVAJUĆI KOTBO

                                                                                   Šerif Patković

Ostale aktuelnosti