Search

Terzo: Vlada obezbijedila sredstva za realizaciju zakonskih prava branilaca, 2022. godina jedna od najuspješnijih

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo izjavio da je Vlada FBiH obezbijedila dovoljno sredstava za realizaciju zakonskih prava branilačke populacije.

– Ono što bih izdvojio je da branilačka populacija više ne zavisi od dobre volje bilo koga ko sjedi u Vladi FBiH, jer su zakonska rješenja omogućila njihove statuse, usklađivanje, odnosno uvećanje naknada svake godine. Također, želim istaći da će ovo Ministarstvo nastaviti saradnju sa udruženjima/udrugama, savezima, organizacijama na daljem unaprijeđenju statusa populacije kroz obezbjeđenje sredstava, realizaciju istih kroz transfere i ako bude potrebe opet raditi na izmjenama zakona – istakao je Terzo.

Dodao je da je najbitnije da se razgovara i da se ono što se dogovori i implementira. Ocijenio je 2022. godinu kao jednu od uspješnijih godina od kada postoji Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH.

– Razlog je izmjena seta zakona kojim su uvećana i proširena prava branilačkih kategorija (korisnici lične i porodične invalidnine, dobitnici ratnih priznanja i demobilisani borci), te data dodatna sigurnost u redovan rast naknada lične i porodične invalidnine te dobitnika najvećih ratnih priznanja – kazao je Terzo.

Pojasnio je da će akcenat u narednom periodu i programi pomoći biti na osiguranju dostignutog obima prava i pravičan status boračke populacije u skladu sa njihovim potrebama i realnim mogućnostima društva, kroz pravičnu kategorizaciju i materijalno osiguranje porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i demobiliziranih boraca, pomoć u rješavanju stambenih pitanja boračke populacije, kao i realizacija nabavke automobila za RVI 100 I grupe.

Također tu je i sufinansiranje troškova liječenja branilačke populacije, sufinansiranje troškova dženaza i sahrana, pomoć u pružanju pravne pomoći branilačkoj populaciji, trajno očuvanje vrijednosti proizašlih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata kroz materijalnu podršku projekata izrade monografija jedinica OS RBiH i drugih izdavačkih projekata vezanih za odbranu RBiH, nastavak aktivnosti na izgradnji, uređenju i održavanju spomen-obilježja i mezarja šehida i poginulih branilaca i dostojanstveno obilježavanje najznačajnijih datuma i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, pomoć u realizaciji projekata logoraša, te donošenje Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog interesa.

Terzo je saradnju sa ostalim ministarstvima i premijerom ocijenio kolegijalnom i na profesionalnom nivou, a naročito sa premijerom, Uredom premijera i Sekretarijatom Vlade Federacije BiH.

– Zajedno smo učinili da populacija o kojoj brinemo nije osjetila nedostatak ministra nakon smrti rahmetli Salke Bukvarevića 29.07.2020. godine – istakao je.

Pored socijalnih i ekonomskih pitanja, bitan segment u ovoj oblasti je i društveni status pripadnika boračke populacije.

– Društveni status se ogleda kroz obzebjeđenje i realizaciju zakonskih obaveza prema ovoj populaciji. Samim tim i ostvarivanjem svojih prava ova populacija neće biti prinuđena ostvarivati ih na nekom drugom mjestu, a to znači da njihovo dostojanstvo neće biti ugroženo. Mislim da je velika većina branioca bez obzira na svakodnevne probleme ponosna što je branila i odbranila nezavisnost i suverenitet jedine nam domovine Bosne i Hercegovne – kaže pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Također dodaje da se budžetom planiraju namjenska sredstva koja imaju za cilj trajno očuvanje vrijednosti proizašlih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata kroz materijalnu podršku projekata izrade monografija jedinica OS RBiH i drugih izdavačkih projekata vezanih za odbranu RBiH.

Održana je i Manifestacija “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022” za koju Terzo ističe da je  jedinstven događaj u Bosni i Hercegovini koji ima nekoliko ključno važnih aspekata.

– Prije svega tu je odavanje počasti svim poginulim pripadnicima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine zahvaljujući kojima smo danas u mogućnosti uživati u nezavisnoj, slobodnoj i demokratskoj državi Bosni i Hercegovini. Manifestacija nastoji da ukaže i oda priznanje svim i danas živim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH valoriziranjem njihovog doprinosa te isticanjem zasluga svih njih pojedinačno. Osnovni cilj manifestacije je podizanje nivoa svijesti o važnosti države, nacionalnom ponosu, jačanju osjećaja patriotizma i educiranja mlađih naraštaja o čuvanju i očuvanju identiteta i povezanosti sa domovinom – ističe Terzo.

Prema njegovim riječima, konceptualno manifestacija se sastoji od niza sadržaja koji uzajamno kreiraju jednu cjelinu i kazuju priču o „čudu bosanskog otpora“, svim izazovima i problemima sa kojima se bh. društvo suočavalo devedesetih godina – godinama agresije.

– Novina je da je u 2022. godini Manifestacija u velikoj mjeri izašla izvan „granica“ Kantona Sarajevo, te da nizom aktivnosti i događaja nastoji u punom smislu govoriti o odbrani Bosne i Hercegovine. Tako su u periodu od 19. jula do 15. augusta bile upriličene raznovrsne aktivnosti od Goražda, Bugojna, Mostara, Konjica, Tuzle, Bužima i naravno Sarajeva.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti