Search

Ministar Bukvarević razgovarao sa Arnelom Smajlović: Da nije bilo branilaca danas ne bi bilo ni nas ni funkcija, njihova djeca moraju biti prioritet u zapošljavanju

Sarajevo, 10.03.2020. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i predsjednik Saveza šehida i poginulih boraca FBiH Almin Škrijelj razgovarali sa Arnelom Smajlović, djevojkom bez oba roditelja i civilnom žrtvom rata.

Arnela Smajlović završila  je Fakultet političkih nauka u Sarajevu, odsjek Socijalni rad, te  odradila pripravnički u Odgojnom centru za maloljetnike u Sarajevu, zatim bila na birou za zapošljavanje godinu dana. Nedavno je u javnost dospjela svojom hrabrošću i odlučnošću da uprkos nepravdi koju godinama trpi želi ostati u Bosni i Hercegovini za čiju odbranu je njen otac položio život.

Nakon što su mediji nedavno pisali o Arneli i njenoj životnoj priči pozvana je na razgovore u kantonalno ministarstvo za boračka pitanja u Sarajevu ali i Federalno ministarstvo na čijem čelu je ministar Salko Bukvarević.

Nakon održanog sastanka ministar Bukvarević, predsjednik Škrijelj i Arnela su poslali jasnu poruku i poziv Vladi Kantona Sarajevo, nadležnim ministarstvima da se stvore stvarne pretpostavke pri prioritetnom zapošljavanju djece šehida i poginulih branilaca te da se to sistemski učini kroz izmjene propisa koji tretiraju ovu oblast. Ministar Bukvarević je podsjetio da je dolaskom na ovu funkciju zatekao više od 6000 nezaposlene djece šehida i poginulih branilaca te da je sada taj broj oko 2500 a samo u Sarajevu je njih 1000, što je sramotno. Pozvao je Vladu KS, resorne ministre, direktore u javnim ustanovama i fondovima, agencijama i preduzećima „da se uključe u zapošljavanje djece šehida i poginulih branilaca te kazao kako je Arnela očit primjer nepravde sistema i da svojim glasom govori u ime sve djece koja su nezaposlena te da je to sramota svih nas.“ Iskazao je punu podršku u daljem rješavanju Arnelinog statusa za šta su određeni koraci već učinjeni. Iako je zakonski predviđena prednost pri zapošljavanju ove kategorije u praksi se ona ne prepoznaje jer su pojedinci zaboravili da bez šehida i poginulih branilaca ali i svih drugih koji su branili državu danas ne bi bilo nijedne institucije, fotelje niti bismo imali državu“ zaključio je ministar Bukvarević.

Almin Škirijelj je također pozvao sve predstavnike javnih ustanova, institucija i organa u Sarajevu da budu svjesni činjenice da su na tim funkcijama zahvaljujući braniocima koji su krvlju branili i ovaj grad i državu Bosnu i Hercegovinu. Izrazio je ogorčenost javnim nastupima pojedinih kantonalnih zastupnika koji to ne shvataju te koji djecu šehida i poginulih branilaca ponižavaju. „Ta djeca nisu rasla pod istim okolnostima kao njihovi vršnjaci, čitav život bili su uskraćeni za podršku rodtelja i moramo im dati prednost u svakom smislu, a posebno kad je u pitanju zapošljavanje i ostanak u domovini za koju su njihovi roditelji položili svoje živote“, zaključio je Škrijelj.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti