Search

Ministar Bukvarević u radnoj posjeti regiji Sjevero-istočne Bosne

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević dana 29.05.2015. godine je realizovao radne posjete Srebrenici, Cerskoj i Zvorniku. Nakon odavanja počasti u Memorijalnom centru Potočari, ministar je u Srebrenici održao radni sastanak sa načelnikom Općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem i njegovim saradnicima i razgovarao je o modelima saradnje Općine Srebrenica i resornog federalnog ministarstva u cilju poboljšanja položaja boračke populacije – povratnika na područje Općine Srebrenica i Podrinja. Tokom sastanka sa predstavnicima boračke populacije- povratnicima, ministar Bukvarević je istakao: „Došao sam da vam izrazim svoje divljenje, jer vi ste mirnodopski heroji koji su se hrabro vratili na svoje i  osjećate sve praktične probleme funkcionisanja Bosne i Hercegovine na svojim plećima. Ovo ministarstvo je vaš servis i u skladu sa Zakonom pomoći ćemo vam da se održite na svojim imanjima, a nakon toga prioritet svih prioriteta će biti zapošljavanje djece povratnika“.

Nakon Srebrenice, ministar je posjetio Cersku i na mezaristanu odao počast šehidima i poginulim borcima i proučio fatihu za duše 876 šehida i poginulih boraca, nakon čega je razgovarao sa demobilisanim borcima – povratnicima i obišao gradilište nove džamije u Cerskoj čije otvaranje se planira za 01.08.2015. godine.

U Zvorniku ministar Bukvarević je razgovarao sa 30 predstavnika demobilisanih boraca – povratnika. Dogovoreni su modeli pomoći koje će resorno federalno ministarstvo pružiti udruženju demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine u Zvorniku, te način realizacije pružanja pravne pomoći ovoj kategoriji i povratnicima sa područja Zvornika. Istog dana izaslanik ministra Bukvarevića, Ibrahim Ganibegović – pomoćnik ministra prisustvovao je obilježavanju godišnjice oslobađanja iz logora Liplje u Zvorniku.

KABINET MINISTRA

Ostale aktuelnosti