Search

Sinonim otpora: Peti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine

Odlukom Generalštaba Armije RBiH prije 24. godine formiran je Peti korpus Armije RBiH, a u okviru manifestacije obilježavanja ovog datuma danas je u Bihaću održana svečana akademija na kojoj su prisustvovali ratni čelnici Petog korpusa, kao i predstavnici federalnih, kantonalnih i općinskih vlasti.

U ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine akademiji su prisustvovali Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva.

Nakon niza prigodnih sadržaja koji su u proteklih nekoliko dana realizovani u okviru obilježavanja godišnjice Petog korpusa Armije RBiH, poput promocije knjiga, izložbi, i drugih kulturno-zabavnih i sportskih događaja, danas je u Unsko-sanskom kantonu svečano obilježen 21. oktobar – dan osnivanja Petog korpusa, najznačajnije ratne formacije Armije RBiH za krajiški narod.

Obilježavanje godišnjice  formiranja Petog korpusa započelo je jutros polaganjem cvijeća na centralnom spomen-obilježju Humci, te Rimokatoličkom groblju “Križ-Žegar” u Bihaću, a cvijeće su položile delegacije Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona. Nakon toga, delegacije su posjetile vojnu bazu “Adil Bešić”, gdje su se okupili nekadašnji borci, starješine i pripadnici Petog korpusa.

Popodne je održana svečana akademija u bihaćkom Domu kulture, na kojoj su pored gore imenovanih federalnih ministara za pitanja boraca i poljoprivrede, prisustvovali generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković, ratni komandanti Petog korpusa Armije RBiH, Husein Rošić, premijer USK, ministri iz Vlade USK, predstavnici općinskih vlasti sa prostora USK, Grada Bihaća, te brojne druge zvanice i gosti.
Na svečanoj akademiji obratili su  se kantonalni ministar za boračka pitanja, premijer Unsko-sanskog kantona, federalni ministar za pitanja boraca i ratni komandanti Petog korpusa: generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.

Ministar Bukvarević je pozdravljajući prisutne Saborce istakao:“ da je područje Unsko-sanskog kantona prostor na kome se istinski branila država Bosna i Hercegovina i to je nešto što je neizbrisivo zabilježeno u istoriji Bosne i Hercegovine i zbog toga mi trebamo da poštujemo ovaj prostor i Vas kao ljude koji ste branili državu Bosnu i Hercegovinu. Agresija na Bosnu i Hercegovinu je bila takva da je prvo međunarodna zajednica šutila, zatvarala oči na sve što je agresor radio u BiH i očekivala da će agresor, koji je imao takvu vojnu silu kao što je bivša JNA, za nekih šezdesetak dana završitit posao na ovim prostorima i onda bi bila priča da je nekad bila država BiH i neki Bošnjaci u njoj, Muslimani, kao što su nekad bili Muslimani u Španiji, ali ih više nema. Svi ti međunarodni analitičari su cijenili odnos naoružanja i snaga agresora i nas i očekivali su da će se ta priča brzo završiti, ali tako nije mislio narod Bosne i Hercegovine i borci Armije Republike Bosne i Hercegovine. Narod i borci su se organizovali i branili Bosnu i Hercegovinu. Kad nije bio dovoljan jedan agresor, onda se pojavio i drugi i treći agresor, ali nisu uspjeli završiti što su planirali, država Bosna i Hercegovina je opstala sa svojim narodom. Mi sa ponosom ističemo da smo pripadali odbrambemno-oslobodilačkoj, ali i antifašističkoj Armiji Republike Bosne i Hercegovine. To je Armija koja je imala svog vrhovnog komandanta, rahmetli Aliju Izetbegovića, čije su naredbe bile svim komandantima jedinica da se ne smiju činiti zločini, da se ne smiju paliti i rušiti tuđe bogomolje, da se ne smiju ubijati civili, žene, djeca i zbog toga mi sa ponosom kažemo da pripadamo i antifašističkoj odbrambeno-oslobodilačkoj Armiji, jer su agresori na BiH, četnici, imali iste fašističke namjere i metode koje su bile i u ratu 1941-45. Mi smo od našeg Predsjednika i od Armije RBiH dobili u amanet državu Bosnu i Hercegovinu. Dužni smo da vodimo brigu o šehidskim porodicama, o ratnim vojnim invalidima, o demobilisanim borcima, ali uvijek moramo imati na umu i uvijek voditi brigu da nam je država Bosna i Hercegovina na prvom mjestu,“ naglasio je ministar Bukvarević.

“Peti korpus je sinonim otpora agresoru i nikada ne smijemo zaboraviti ovaj datum”, kazao je na akademiji general Atif Dudaković.

Peti korpus Armije RBiH bio je jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji BiH, a odlukom Predsjedništva BiH formiran je 21. oktobra 1992. godine, na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne, odnosno Cazinske krajine. Komanda korpusa nalazila se u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je skoro kompletnu Krajinu.

Tokom cijelog rata, korpus je djelovao u vrlo teškim uslovima, u potpunom okruženju, suprostavljajući se dvostrukom, a u jednom periodu i trostrukom neprijatelju. Na dan formiranja, Peti korpus je u svom sastavu imao sedam brigada, a naredbom Predsjedništva BiH, njegovi komandanti tokom rata bili su generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.

Tokom operacije “Sana 95”, vođene u jesen 1995. godine, Peti korpus je u potpunosti porazio Abdićeve snage i oslobodio Veliku Kladušu, te porazio srpske snage oslobodivši Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, da bi na kraju ove operacije u sadejstvu sa Sedmim korpusom Armije RBiH oslobodio i Sanski Most.

Zbog izrazito teških uslova pri kojima je nastao i djelovao, kao i ostvarenih rezultata, Peti korpus se smatra jednim od najboljih i najslavnijih korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine .

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti