Search

Ministar Lokmić prisustvovao internacionalnoj manifestaciji obilježavanja godišnjice bitke na Monte Meletti

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao internacionalnoj manifestaciji obilježavanja 108. godišnjice bitke na Monte Melettii odavanju počasti poginulim pripadnicima bh. regimenti koje su se borile u Prvom svjetskom ratu.

Bitka na Monte Meletti (Meletta) se odigrala 7. juna 1916. godine između austrougarske vojske i italijanske armije. U toj bici na južnoj, italijanskoj strani Alpa, italijanska armija je gurnuta duboko, prema sjevernom Jadranu. Bosanska jedinica u sklopu austrougarske armije, poznatija kao Druga bošnjačka regimenta pobijedila je italijansku armiju u historijskim jurišima.

Svi pripadnici regimente su se nazivali Bošnjacima bez obzira na vjersku pripadnost, a nosili su fesove kao zajednički simbol, koji je bio sive boje u ratu, a crvene u miru.

U toj bici je poginulo 208 bošnjaka svih vjera, a radi se o jedinici s najviše odlikovanja u austrougarskoj armiji.

Tradicionalno, svake godine obilježava se godišnjica Bitke na Monte Meletti, a od 2007. godine, se godišnjica obilježava i u Sarajevu u organizaciji Društva bosanskohercegovačko-austrijskog prijateljstva.

– Zadovoljstvo mi je biti danas ovdje, jer okupljanje istovremeno predstavlja i građenje mostova između naših zemalja kroz razvijanje širokih saradnja.Važno je podsjetiti se na zajedničku historiju koju dijele naši narodi. Osvrnuo bih se, ovom prilikom, na događaj iz Prvog svjetskog rata – Bitku na Monte Meletti kada je nakon više bezuspješnih pokušaja austrijske vojske, Druga bosanskohercegovačka regimenta, elitna jedinica, sastavljena od najhrabrijih Bosanaca i Hercegovaca, izvršila zadatak i izvojevala slavnu pobjedu, koja je ušla u historiju ratova. Preko  200 njenih vojnika ostavili su svoje živote daleko od svojih ognjišta i svoja tijela utkali su u zelena polja i doline na kojima danas stojimo, od kojih jedan dio počiva i u Lebringu – u Austriji. Živjeti u miru, nije samo izazov, već i moralna i politička odgovornost koju dijelimo kako bismo stvorili bolju budućnost za sve nas, istakao je Lokmić.

Ostale aktuelnosti