Search

Ministar Lokmić u Sovićima

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić danas je, 17. aprila u ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zajedno sa federalnim ministrom unutrašnjih poslova Ramom Isakom i federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Nerinom Dizdarom prisustvovao obilježavanju godišnjice stradanja u selima Sovići i Doljani u Jablanici.

Na današnji dan 1993. godine u jutarnjim satima krenuo je napad na sela Sovići i Doljani u općini Jablanica koju su branili malobrojni i nedovoljno naoružani pripadnici Armije RBiH. Poslije nadljudskog otpora ova sela padaju u ruke neprijatelja i od tada započinju zločini i logori.

U selu Sovići 19.04.1993. godine formiran je logor za žene, djecu i starce sve do 06.05.1993. godine, 507 civila je zatvoreno, a vojno sposobni su odvajani, i to njih 107 su odvezeni u koncentracioni logor Ljubuški, a ostatak od 54 logoraša ostavljeni su u Osnovnoj školi u Sovićima.

Dana, 21.04.1993. godine iz škole izvedeni su i strijeljani četvorica logoraša i to: Ismet (Meho) Čilić, Salem (Ibro) Škampo, Hasan (Alija) Radoš i Ekrem (Mujo) Tašić.

– Naša trajna obaveza je da se prisjećamo prošlosti. Da ne zaboravimo šta se dogodilo u Bosni i Hercegovini i Sovićima. Kultura sjećanja ne smije nikada biti izbrisana, sa njenim postojanjem štitimo od zaborava i čuvamo nove generacije od ponavljanja zla, istakao je Lokmić.

Ostale aktuelnosti