Search

Muzej posvećen Armiji RBiH posjetilo oko 1000 učenika

Dubrave, 19.04.2019. godine: Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević posjetio Muzej 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH koji se nalazi u sklopu objekta kasarna i aerodrom „Dubrave“ kod Živinica.

2. pješadijski (rendžerski) puk OS BiH u sistemu odbrane BiH baštini identitet i vojno naslijeđe jedinica i naroda iz kojih potiče Armija RBiH, stoga je muzejski depo u Dubravama u potpunosti posvećen Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Osim eksponata oružja, dokumenata, uniformi i zastava ima i odjeljene posvećeno herojima, dobitnicima najviših ratnih priznanja, te biblioteku tematske literature i časopisa koji su štampani u vrijeme agresije i odbrane, ali i u postratno doba.

„Danas se, više nego ikada ranije, iskrivljuje istina o hrabroj ali časnoj odbrani BiH. Kroz ove dokumente, kroz fotografije i naredbe, kroz ekponate, zaista se može vidjeti dosta toga. Mladi ljudi mogu naučiti kako se naš narod branio, kako je branio domovinu i kako se ustvari brani domovina BiH. Naši branioci nisu imali naoružanje kakvo su imali agresori. Pravili su čuda od onoga do čega su u to vrijeme mogli doći. Njihova hrabrost, patriotizam i želja da se odbrane država i svi narodi u njoj su bili jači od teškog neprijateljskog naoružanja“, kazao je ministar Bukvarević.

Dodao je i da mlađe generacije moraju učiti o hrabroj i časnoj Armiji ali i herojskoj odbrani protiv daleko moćnijih neprijatelja u kojoj su pokazali i dokazali da su jedna od najčasnijih armija u historiji ratovanja. Fakti i činjenice o toj borbi Armije RBiH nastale iz naroda moraju ispisivati historiju o kojoj će naša djeca učiti jer da nije bilo naših branilaca, a posebno šehida i poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, danas ne bi bilo ni nas ni države“, zaključio je ministar Bukvarević.

Posjetioci Muzeja imaju priliku da pogledaju spoj operativnog dijela kao i muzejsku postavku koja se dijeli na unutrašnju i vanjsku. Unutrašnju postavku na 536 kvadrata čine pješadijsko naoružanje, oprema, materijalno-tehnička sredstva, uniforme, te razni predmeti koji potiču iz određenih vremenskih perioda i karakterišu historijske periode u kojem su nastajali ili su korišteni.

Major Almir Kuluglić, oficir za kulturno naslijeđe 2. pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH nam je kazao kako Muzej raspolaže sa cca 4000 eksponata, od improviziranog naoružanja raznih kalibara, hladnog naoružanja, opreme, uniformi i drugog MTS-a i ovaj dio je smješten u unutrašnjosti objekta Muzeja. Vanjska postavka se proteže na oko 10 duluma izvan objekta i ovaj prostor je namijenjen za teške eksponate, artiljerijska sredstva, sredstva oklopno-mehanizovanih jedinica, ratno zrakoplovstvo i protivzaštitnu odbranu, te druge eksponate koji svojim gabaritima nisu predviđeni za unutrašnjost objekta.

Prema riječima majora Kuluglića Muzej je otvoren i za posjetioce, i to u sklopu Dana otvorenih vrata u periodu od januara do decembra. Posjete predviđaju dolazak organiziranih grupa osnovnih i srednjih škola kao i studenata, koji mogu posjetiti Muzej uz najavu i sinhronizaciju sa komandom 2. pješadijskog puka OS-a.

Jedna od postavki koja je posjetiocima posebno zanimljiva je „Domovina u srcu“. Ova postavka opisuje Bosnu i Hercegovinu kroz nekoliko perioda u historiji, počevši od srednjeg vijeka, osmanskog perioda, austro-ugarskog, socijalizma, nezavisne države i perioda 1992-1995 koji se nalazi na deset panoa. Na ovim panoima predstavljeni su ključni događaji i ličnosti, i na neki način predstavljaju hronološki ilustiranu faktologiju, a pomoć pri njenoj realizaciji pružili su Odsjek za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli kao i JU Arhiv Tuzlanskog kantona. Pri izradi i štampanju kataloga koji je urađen za ovu postavku nesebičnu pomoć je pružilo i Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida OOR-a.

Predstavnici Muzeja su kazali da su prihvatili veliki broj donacija u smislu eksponata, muzejske građe, kao i drugih vidova saradnje i pomoći, te da s tim u vezi pozivaju sve građane da dođu i posjete Muzej i uvjere se u izuzetno značajnu vrijednost svih eksponata koji su smješteni na ovoj lokaciji.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti