Search

Navršilo se 22 godine od smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana

Sarajevo, 08.03.2020. godine: U haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu danas je obilježena 22 godišnjica od smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana, prvog ratnog komandanta Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Među prisutnima bili su majka rahmetli generala, članovi uže porodice, delegacija Udruženja generala BiH, saborci i prijatelji, ali i federalni ministar za pitanja boraca i invalida Salko Bukvarević.

„Svako bi našao ponešto u tom izuzetnom čovjeku. To me čini neopisivo ponosnom. Svjesna sam njegove bitnosti za našu državu. Naravno, moj brat i ja smo bili zakinuti kao djeca, mama kao supruga, ali to je bila žrtva koju smo morali platiti za više ciljeve. Moj tata će uvijek biti u našim srcima, i dok smo živi sebično ćemo čuvati uspomenu na našeg oca, metaforu za ponos, pravog patriotu i bosanskog čovjeka, prije svega“ ističe kćerka Sabina.

Ministar Bukvarević je kazao kako je teško bilo šta govoriti o rahmetli generalu Talijanu jer su riječi nedovoljne, te da je Mustafa Hajrulahović u najtežim vremenima svjedočio koliko je volio domovinu i njene narode. Podsjetio je da je neophodno da stalno podsjećamo na istinu o časnoj odbrani naših saboraca te da o tome moramo učiti generacije koje dolaze ali da nikada ne smijemo zaboraviti sve one koji su odbranili ovaj grad, i državu koju danas imamo. U obraćanju prisutnima ministar se prisjetio i zajedničkih trenutaka koje je dijelio sa rahmetli Talijanom prije i u toku agresije, te dodao kako su vedri lik, smirenost i hrabrost osobine koje je uvijek nosio sa sobom te da ga po tome pamte svi koji su ga poznavali.

Rahmetli Mustafa Hajrulahović Talijan je bio prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH. Umro je u 41. godini života od srčanog udara. Rođen je u Banjoj Luci, 22. januara 1957. U rodnom gradu je završio srednju školu, nakon čega odlazi u vojnu školu.

Mornaričku vojnu akademiju završava sa najboljim ocjenama 1979., a nakon toga školu za pomorskog diverzanta gdje postaje stručnjak za diverziju na moru i kopnu. Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, prolazi niz specifičnih kurseva, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije postaje kapetan korvete. Početkom rata u njegovoj BiH odmah se priključuje Patriotskoj ligi BiH, koja je preteča Armije RBiH.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti