Search

Nizom aktivnosti obilježena 29. godišnjica formiranja Brčanske brigade ARBiH

Brčko, 18.05.2021. godine: U organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih udruženja i Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Dan Brigade obilježen je polaganjem cvijeća i učenjem vjerskih molitvi na spomen-obilježjima i mezarjima a obilježavanju je prisustvovao i pomoćnik federalnog ministar za pitanja boraca i invalida OOR-a Mirza Terzo.

U organizaciji Udruženja demobilisanih boraca ARBiH 1992-1995 i Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” također je obilježen Dan Brigade, na isti način, polaganjem cvijeća i učenjem vjerskih molitvi na spomen-obilježjima i mezarjima, ali u različitim terminima od prethodno spomenutih organizatora.

U naselju Brod svečano je otkriven spomenik poginulim braniocima.

“Aktivnosti na izgradnji ovog spomenika su trajale više godina i on je danas napokon otkriven kako se ne bi zaboravilo 30 poginulih mještana Broda kao i oni koji su na drugi način dali svoj doprinos u onome što danas imamo, a to je sloboda”, kazao je Mujo Čeliković, predsjednik Upravnog odbora Mjesne zajednice Brod.

U prostorijama “Preporoda” upriličena je Svečana akademija na kojoj su objavljeni rezultati Konkursa za najbolji literarni rad na teme „Sjeverna kapija Bosne“, „Čudo bosanskog otpora“ i „Ti ćeš biti prkosna, slobodna i ponosna“, za učenike osnovnih i srednjih škola. Pobjednica je Maida Čačković, učenica trećeg razreda Poljoprivredne i medicinske škole.

Objedinivši sve patriotske snage, nakon početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, Teritorijalna odbrana Republike Bosne i Hercegovine postala je nosilac otpora. Rušenjem mostova na Savi, 30. aprila 1992. godine, a dan kasnije napadom na 4. Juli, Brčko je osjetilo prve udare pokušaja okupacije sjeveroistočne Bosne. Sedamnaest dana kasnije, formirana je 108. brigada Hrvatskog vijeća obrane Brčko a nakon toga, odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine formira se 108. brčanska brigada Teritorijalne odbrane. Na dan formiranja, brigada je u svom sastavu imala Komandu sa prištapskim jedinicama i šest bataljona sa oko 3.000 boraca. U toku rata još je formirana Ratna bolnica. Broj boraca brčanske brigade je u periodu od 1992. do 1995. godine dostigao broj od 7.500. U martu 1993. godine došlo je do podjele brigade na 108. brčansku brigadu ARBiH i 108. pješačku brigadu HVO-a Ravne – Brčko. Promjena naziva 108. motorizovane brigade Brčko ARBiH u 215. motorizovana brigada Brčko ARBiH desila se 17. januara 1995. godine.

Odlukom predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, od 15. maja 1995. godine, 215. motorizovana brigada Brčko Armije Republike Bosne i Hercegovine, dobila je počasni naziv „viteška“. Uprkos podjeli na dvije brigade, borci i bojovnici u svojim jedinicama su zajednički branili i odbranili slobodnu brčansku teritoriju i dali značajan doprinos očuvanju domovine Bosne i Hercegovine. Brčanska brigada je tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine pretrpila ogromne gubitke u ljudstvu, 556 šehida i 178 bojovnika. U istom periodu, 1.225 boraca je teže a 1.745 lakše ranjeno, dok se 14 pripadnika Brigade vodi kao nestalo. Brigada je iznjedrila 34 pripadnika nosioca najvišeg ratnog priznanja ARBiH, „Zlatni ljiljan“, tri nosioca ordena „Zlatni štit“, jednog nosioca Medalje za hrabrost, jednog nosica zlatnog ljiljana sa srebrnim štitom, te zasluženo ponijela niz drugih pohvala i priznanja od Drugog korpusa ARBiH Tuzla. Za doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, nagrađeni su i pripadnici jedinica MUP-a, priznanjima „Zlatna policijska zvijezda“ i „Srebrna policijska značka“. Ukupno 43 pripadnika brigade nagrađeno je za doprinos odbrani domovine.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti