Search

Obilježavanje Dana šehida u Sarajevu, Tešnju i Zavidovićima

Delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata zajedno sa delegacijom Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH drugog dana Ramazanskog bajrama prisustvovala obilježavanju Dana šehida u Sarajevu, Tešnju i Zavidovićima.

Centralni događaj održan je na Šehidskom spomen-mezarju Kovači u Sarajevu gdje je položeno cvijeće na centralnom platou i na mezaru  prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Programu su, između ostalih, prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, porodice šehida, predstavnici boračkih organizacija i druge delegacije.

Povodom Dana šehida položeno je cvijeće i na Centralnim spomen obilježjima u Tešnju i Zavidovićima. Cvijeće je položila delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u Bosni i Hercegovini je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, molitvama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Ostale aktuelnosti