Search

Obilježen 28. april-Dan kakanjskih šehida vozućkog ratišta

Delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata prisustvovala obilježavanju 28. aprila-Dana kakanjskih šehida vozućkog ratišta.

U Zavidovićima je danas prigodnim cjelodnevnim programom obilježen 28. april – Dan sjećanja na šehide iz Kaknja koji su živote izgubili na vozućkom ratištu. Tim povodom delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata položila je cvijeće na Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima u Zavidovićima, uz prisustvo brojnih članova porodica kakanjskihšehida.

Podsjećamo, na mjestu između Hajdučke i Popove Luke u rejonu Kamenice, 28.04.1993. godine u neprijateljskoj zasjedi stradalo je devetnaest boraca od ukupno trideset i tri koliko ih je bilo u kamionu ispod kojeg je aktivirana protivtenkovska mina i dvije protivpješadijske mine postavljene pored makadamskog puta. Zatim je uslijedio napad pješadijskim naoružanjem, a napad je odbijen zahvaljujući odvažnosti i nadljudskim otporom pruženim od strane četrnaest preživjelih boraca ove brigade.

Na pločama spomen – obilježja u Luci šehida (Kamenica, Zavidovići) uklesana su imena 107 šehida i poginulih boraca.

Ostale aktuelnosti