Search

OBILJEŽEN DAN ODBRANE TUZLE

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc.dr. Salko Bukvarević danas je u Tuzli zajedno sa saborcima, predstavnicima gradske i kantonalne vlasti i mnogobrojnim građanima   prisustvovao obilježavanju godišnjice odbrane Tuzle.

Prije 24. godine na  Brčanskoj Malti u popodnevnim satima u petak, 15. maja 1992. godine, desila se presudna bitka za grad Tuzlu. Tog dana Tuzla se odbranila od scenarija Bijeljine, Zvornika, Vlasenice, Foče, tog dana u Tuzli je odbranjena sjeverna kapija Bosne i Hercegovine.

Kada je vojna kolona JNA napuštala kasarnu i grad, pojedinci iz kolone počeli su pucati. Malobrojni i slabo naoružani branioci grada Tuzle su uzvratili na vatru. Uslijed razmjene vatre, došlo je do eksplozije kamiona u kojima su na naoružanju i gorivu bili vojnici JNA. Naoružanje koje su vojnici nastojali izvući je zaplijenjeno i njime su kasnije naoružani branitelji BiH.

„U svim bitkama, i u Sarajevu za odbranu zgrade Predsjedništva BiH i u Tuzli na Brčanskoj Malti i 10. maja odbrana Zaseoka, pet kilometara od Drine, itd… pokazalo je i dokazalo da su borci Armije Republike Bosne i Hercegovine branili sve građane, da se nikome nisu svetili zato što pripada drugoj nacionalnosti ili vjeri, nego da su isključivo branili cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine, sve njene građane i dugogodišnju vrijednost zajedničkog života, te sve druge ljudske vrijednosti koje smo ovdje imali“ – naglasio je ministar Bukvarević.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti