Search

Obilježen Dan pogibije heroja Mehdina Senada Hodžića

Nizom prigodnih manifestacija u Zaseoku kod Sapne, Kalesiji i Tuzli obilježena je 23. godišnjica pogibije heroja oslobodilačkog rata Mehdina Senada Hodžića, poznatijeg kao Kapetan Senad. Kapetan Senad, kod saboraca poznat i kao Crni Labud, herojski je poginuo 10. maja 1992. godine u Zaseoku kod Sapne, braneći sa svojim saborcima iz Patriotske lige ovaj dio Bosne i Hercegovine, i pri tome zaustavio veliku agresorsku ofanzivu na ove krajeve.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana pogibije heroja održana je kod spomen–obilježja heroju na mjestu pogibije u Zaseoku, gdje su predstavnici Oružanih snaga BiH, federalnih, kantonalnih i općinskih institucija, kao i boračkih udruženja i saveza i predstavnici jedinice Crni labudovi, učenjem fatihe i polaganjem cvijeća odali počast heroju i njegovim saborcima poginulim tog dana u Zaseoku.

Između ostalih, prisutnima su se obratili: federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević, kantonalni ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak, načelnik općine Sapna Ismet Omerović, predsjednik Skupštine TK Senad Alić i drugi.
U svom obraćanju resorni federalni ministar Salko Bukvarević, saborac Kapetana Senada iz Patriotske lige, zahvalio se ljudima ovog podneblja na doprinosu odbrani i na velikom prisustvu obilježavanju ovakvih događaja, pri čemu je naglasio značaj ovog datuma u novijoj historiji Bosne i potrebu da se ovakvi događaji i ubuduće obilježavaju na najvišem nivou.

Ministar za boračka pitanja TK Fahrudin Skopljak naglasio je da su godišnjice pogibija heroja sa područja Sjeveroistočne Bosne: Mehdina Hodžića, Hajrudina Mešića i Nesiba Malkića, proglašene datumima od značaja za Tuzlanski kanton i da svi trebamo dati svoj doprinos obilježavanju ovih događaja.

Dan pogibije heroja u Zaseoku se obilježava i kao dan Mjesne zajednice Zaseok, tako da su u ovom mjestu i ove godine održane prigodne manifestacije: sportska takmičenja, tevhid, program sa ilahijama i dr.

Godišnjica pogibije heroja obilježena je tevhidom, učenjem fatihe i polaganjem cvijeća i na mezaru heroja u Hemlijašima kod Memića (općina Kalesija), u organizaciji Fondacije Crni Labud iz Tuzle.

Savez boraca PL TK

Ostale aktuelnosti