Search

Obilježena 21. godišnjica od smrti ratnog komandanta Mustafe Hajrulahovića Talijana

Sarajevo, 08.03.2019. godine: Na današnji dan 1998. godine u Hamburgu je preminuo ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan od posljedica infarkta u 41. godini života, a tim povodom federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na njegov mezar odao je počast ovom generalu.

U organizaciji Udruženja generala BiH u haremu Alipašine džamije, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje članovi porodice, saborci, prijatelji i predstavnici više nivoa vlasti odali su počast i obilježili 21. godišnjicu smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana.

Rođen je u Banjoj Luci, 22. januara 1957. godine. U rodnom gradu je završio srednju školu, nakon čega odlazi u vojnu školu. Mornaričku vojnu akademiju završava sa najboljim ocjenama, a nakon toga školu za pomorskog diverzanta gdje postaje stručnjak za diverziju na moru i kopnu. Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, prolazi niz specifičnih kurseva, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije postaje kapetan korvete. Sa početkom rata u njegovoj Bosni i Hercegovini odmah se priključuje Patriotskoj ligi BiH. Bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti