Search

OBILJEŽENA 24. GODIŠNICA POGIBIJE BOSANSKOG GAZIJE – ZLATNOG LJILJANA MELDINA HAJDAREVIĆA

OBILJEŽENA 24. GODIŠNICA POGIBIJE BOSANSKOG GAZIJE –  ZLATNOG LJILJANA MELDINA HAJDAREVIĆA

Otkriveno spomen obilježje na Nišićkoj visoravni, podignuto u čast Zlatnog ljiljana Meldina Hajdarevića, kao znak priznanja i divljenja njegovih saboraca, koji su zajedno sa njim rame uz rame, branili Bosnu i Hercegovinu.

Nišićka visoravan, 10.11.2017.godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkoga rata,  doc.dr. Salko Bukvarević, danas je skupa sa Nusretom Hajdarevićem i Meldinom Hajdarevićem, ocem i sestričem poginulog Zlatnog ljiljana, otkrio spomen obilježje podignuto u čast ovog bosanskog gazije.

Nišička visoravan, žila kucavica i jedini koridor  kojim je do Tuzle i tuzlanske regije ratne1993. godine dolazila hrana, lijekovi i ostale potrepštine za život, danas je bila mjesto odavanja počasti bosanskom gaziji  – Zlatnom ljiljanu Meldinu Hajdareviću i trenutak sjećanja i ponosa na sve braniocime koji su dali živote i dijelove tijela za odbranu jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Nakon otkrivanja spomen obilježja, prisutnim se obratio Meldinov otac, Nusret Hajdarević, koji se zahvalio svim mještanima  i Meldinovim saborcima na svemu što su učinili da sjećanje na njegovog sina ne izblijedi, posebno federalnom ministru Bukvareviću, koji je zajedno sa Udruženjem boraca Crni Labudovi stajao iza inicjative i svih aktivnosti koji su doveli do izgradnje spomen obilježja.

Prisutnima se obratio i Meldinov saborac, federalni ministar doc.dr. Salko Bukvarević, koji je prisutne upoznao sa ratnim putem Meldina Hajdarevića, njegovom doprinosu odbrani Bosne i Hercegovine i njegovom srčanošću da brani sve narode Bosne  i Hercegovine.

– Sa ovog mjesta odajemo dužnu počast svim šehidima i poginulim borcima, koji su dali živote za slobodnu, nedjeljivu, samostalnu, suverenu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane – rekao je ministar Bukvarević.

– Mi pripadnici Armije Bosne i Hercegovine, nemamo čega da se stidimo, jer smo branili državu i sve njene građane. Stalna obaveza svih nas je da obilježavamo značajne datume, da se sjećamo naših bosanskih šehida i poginulih boraca, ali prije svega toga da poštujemo svakog borca, ratnog vojnog invalida i našu mladost koja je goloruka stala u odbranu Bosne i Hercegovine – istakao je ministar.

Pored ministra Bukvarevića, prisutnima su se obratili i Denis Gojačić, pomoćnik ministra za pitanja boraca u Vladi Tuzlanskog Kantona, te predsjednik Udruženja boraca Crni labudovi, Avdo Subašić, koji je sa ministrom Bukvarevićem, Meldinovom ocu uručio ljiljan koji je bio na prvom, privremenom, spomen obilježju.

Patriotska liga Tuzlanskog Kantona, uručila je Povelju Patriotske lige, ministru Bukvareviću, Udruženju Crni labudovi i porodici Rožajac, koja je ustupila dio zemlje za izgradnju spomen obilježja i pomogle samim aktivnostima na izgradnji.

Obilježavanju godišnjice pogibije tuzlanskog heroja, prisustvovali su i  učenici Osnovne škole Gornja Tuzla.

Rahmetli Meldin je imao samo 21 godinu kada je od agresorske granate poginuo nakon završetka operacije odbrane koridora. Do dana pogibije, bio je ranjen čak tri puta, a svoj slobodarski trag ostavio je na svim ratištima širom naše zemlje, od Bosanskog Broda i Gradačca do Teočaka i Goražda.

Ministar Bukvarević je sa saborcima iz Crnih labudova i Patriotske lige, te predstavnicima općine Kladanj, obišao i spomen obilježje u Zubetima, gdje su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odali počast za šest šehida koji su dali živote za odbranu BiH, među kojima je i jedna bosanska heroina, dobitnica Zlatnog ljiljana.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti