Search

DELEGACIJA GRADA ISTANBULA KOD MINISTRA BUKVAREVIĆA: PODRŽAVAMO BORAČKE ZADRUGE I SAJAM BORAČKIH ZADRUGA

Sarajevo, 22.5.2018.godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkoga rata Salko Bukvarević, danas je u sjedištu ministarstva u Sarajevu, razgovarao s delegacijom iz Istanbula o projektu „Sajma boračkih zadruga“, koji će biti održan u Sarajevu krajem augusta 2018. godine.

U delegaciji Istanbula bili su savjetnik gradonačelnika İsmail Hakkı Turunç i direktor vanjskih poslova Fahri Murat Tuncay, direktorica vanjskih poslova Saveza gradova Republike Turske Gulfem Kiraç Keles i stručni savjetnik Saveza gradova Republike Turske Oguzhan Gursoy.

Sastanku su prisustvovali predstavnici i predsjednik Boračkog zadružnog saveza Federacije BiH Arif Fazlić i predsjednik Koordinacije boračkih udruženja ARBiH Šerif Patković.

Arif Fazlić je goste upoznao s ciljevima boračkog zadrugarstva, a to su zapošljavanja teško zapošljivih kategorija i njihova rehabilitacija. Na području cijele Bosne i Hercegovine trenutno se nalazi 85 registrovanih boračkih zadruga i 350 kooperanata.

Šerif Patković predstavio je projekat „Sajma boračkih zadruga“ koji će biti održan 24. i 25. augusta 2018. godine u Skenderiji i da je predviđeno 60 izlagača iz BiH, ali da očekuju i izlagače iz Republike Turske.

Savjetnik gradonačelnika İsmail Hakkı Turunç, je uime gradonačelnika i Grada Istanbula, dao  punu podršku razvoju boračkog zadrugarstva, te obećao konkretnu pomoć u edukaciji i dokvalifikaciji članova boračkih zadruga iz BiH putem Direkcije za edukaciju u Turskoj. Izrazio je spremnost za pomoć u realizaciji sajma i najavio učešće najmanje sedam turskih kompanija.

Ministar Bukvarević se zahvalio na dosadašnjoj nesebičnoj podršci naroda Republike Turske, njihovom predsjedniku Recep Tayyip Erdoğanu i delegaciji Grada Istanbula svim građanima Bosne i Hercegovine, te pozvao sve prisutne na predstojeći sajam, uz iskrene želje da će se ova vrsta saradnje nastaviti i u buduće.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti