Search

ODRŽANA IZVJEŠTAJNO – IZBORNA SKUPŠTINA UB“ CRNI LABUDOVI“

ODRŽANA IZVJEŠTAJNO – IZBORNA SKUPŠTINA UB“ CRNI LABUDOVI“

Izvještajno – izbornoj skupštini UB „Crni labudovi“, uz brojne goste, ispred Vlade Federacije BiH i federalnog ministarstva za pitanja boraca, prisustvovao ministar doc.dr. Salko Bukvarević, te savjetnik ministra general Ramiz Dreković.

Sarajevo, 17.02.2018.godine: U sali hotela Hills na Ilidži, održana je Izvještajno-izborna skupština UB „Crni labudovi“. U prvom svečanom dijelu Skupštine, prisutnima je prezentiran ekspoze o radu Udruženja u protekle četiri godine, koji je podnio predsjednik Udruženja Avdo Subašić.

Veliki broj prisutnih delegata, kao i prijatelja Udruženja, mogao je vidjeti rezultate UB „Crni labudovi“, u vremenu mira i borbe za interpretaciju istine o agresiji i kulturi sjećanja.

Prisutnima se pored predsjednika udruženja Avde Subašića obratio i Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koji je rekao da je najbolja zahvalnost borcima da se prema njima odnosimo ljudski i na institucionalnom nivou, te da gradimo državu po mjeri njenih branilaca.

General Ramiz Dreković je naglasio da smo čvrstom voljom odbranili jedinu domovinu, a sad moramo imati isto čvrstu volju da je gradimo i pravimo boljom.

– Bosna nam mora biti prioritet u svemu. Bosna mora biti iznad svega. Ministar za pitanja boraca u Vladi Federacije BiH, doc.dr. Salko Bukvarević, čini sve da ispravi greške koje su pravljene od rata do danas i znajte da to nije ni lako i jednostavno – rekao je Dreković.

U ime Vlade Federacije BiH i ministarstva za pitanja boraca Federacije BiH, te kao bivši pripadnik elitne jedinice „Crni Labudovi“, obratio se  doc. dr. Salko Bukvarević.

– Valja nam raditi na poboljšanju statusa naših boraca, valja nam se nastaviti boriti za rješavanje statusnih pitanja naših boraca – naglasio je Bukvarević.

Ministar je rekao kako je potrebno pomoći u zapošljavanju još oko 4500 djece šehida na biroima, kojih je na početku mandata bilo oko 6000, kao i djecu RVI i demobilisanih boraca.

– Moramo ujednačiti prava boraca u svim kantonima i da pomognemo naše borce koji su se vratili u manji BiH entitet. Pokrećemo inicijativu za izradu Jedinstvenog zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica i tražimo podršku vas boraca da ga zajedno napravimo. Hvala Vam na dosadašnjoj podršci i da zajedno nastavimo borbu za boračka prava i na njegovanju tradicije naše borbe i borbe Armije RBiH za državu BiH – rekao je na kraju obraćanja Bukvarević.

Nakon obraćanja su zaslužnim pojedincima i institucijama uručene zahvalnice i plakete za podršku u radu Udruženja.

U drugom dijelu skupštine Usvojeni su izvještaji o radu i materijalno – finansijskom poslovanju za proteklu godinu, te plan rada za narednu godinu , nakon čega su provedeni izbori za organe Udruženja.

Za Predsjednika udruženja reizabran je Avdo Subašić.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti