Search

Obilježena 24. godišnjica formiranja Drugog korpusa Armije RBiH Velika je čast bila biti pripadnik 2. korpusa Armije RBiH

U Tuzli je danas  odavanjem počasti na pet spomen obilježja i  održavanjem Svečane akademije obilježena   24.godišnjica od osnivanja Drugog Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Korpus je formiran u vrlo teškim vremenima 1992. godine, kada su se vodile najžešće borbe za odbranu tuzlanske regije. Drugi korpus je izrastao u najveću operativno – taktičnu jedinicu na prostorima BiH. Branio je najveću zonu odgovornosti i imao najviše brigada.

“Svi smo ponosni što smo odbranili slobodnu teritoriju i borbu vodili po osnovnim principima Ženevske konvencije. Niti protiv jednog komandanta i borca iz naših redova se ne vodi nikakva optužnica iz Haga”, rečeno je na Svečanoj akademiji.

Pristunima u sali Bosanskog kulturnog centra su se obratili  Fahrudin Skopljak, ministar za boračka pitanja u Vladi TK, Bego Gutić, premijer Vlade TK i Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

U našem kantonu imamo relativno dobro uređen sistem boračke zaštite, imamo Zakon o dopunskim pravima, sigurno da prednjačimo kada je riječ o rješavanju ove probelmatike. – kazao je ministar Skopljak.

Obećali smo popraviti nivo materijalnih davanja za boračku populaciju i mi smo to u 2016. godini uradili. Također smo pokrenuli inicijativu za izradu tri biste za naša tri narodna heroja. S ponosom mogu kazati da smo dva projekta realizirali. Ispunili smo i sve potrebne preduslove za izradu monografije o Drugom korpusu i za to smo obezbijedili sredstva – istakao je premijer Gutić.

Velika je čast bila biti pripadnik 2. Korpusa Armije RBiH, istakao ministar Bukvarević, jer je to korpus koji je dao ogroman doprinos u odbrani BiH i ovom prilikom čestitam svima nama dan 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. U ovom Korpusu je zvanično formirana prva jedinica koja je na Kula Gradu položila zakletvu pripadnosti Armije RBiH, također postrojena je prva brigade Armije RBiH,  odnosno Prva tuzlanska brigada, rekao je ministar Bukvarević. Ovih dana radimo na Zakonu o pravima demobilisanih borca, koji još uvijek čekaju na usvajanje jedinstvenog zakona o demobilisanim borcima u Federaciji BiH koji će regulisati njihova prava, ali i obaveze države. Nacrt zakona je od strane ministarstva upućen u dalju proceduru prema nadležnim ministarstvima koja daju saglasnost i biće upućen prema Vladi FBiH. Definitivno radimo na tome da se dođe do Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, kazao je federalni ministar Bukvarević.

Ja koristim svaku priliku i ovu priliku ću iskoristiti da pozovem sve one koji obnašaju javne funkcije od kantona do federacije da imamo zakonsku, a i moralnu obavezu da zaposlimo djecu naših šehida i poginulih boraca. Dragi moji saborci, imamo 6000 djece šehida i poginulih boraca na biroima i u naredne dvije godine učinimo sve da ih zaposlimo, da više ne budu na biroima nego da rade i žive od svoga rada, zaslužili su to njihovi očevi, istakao je ministar Bukvarević.

Drugi korpus je dao tri heroja oslobodilačkog rata. Ovo priznanje su dobili Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić i Nesib Malkić. Odlikovanje “Zlatni ljiljan” je dobio 301 borac, dok je njih još 90 ovo priznanje dobilo posthumno.

Kroz jedinice Korpusa prošlo je 168.400 boraca, od čega više hiljada žena. Poginulo je više od 11 hiljada boraca, a oko sedam hiljada boraca iz rata su izašli kao ratni vojni invalidi. Oni su ugradili svoje živote i dijelove tijela u borbi za opstojnost i suverenost svoje domovine i slobodu svih bosanskohercegovačkih građana.
U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma organizovane su posjete šehidskim mezarjima, Memorijalnom centru Srebrenica / Potočari, Nezuku, Zaseoku, Husinu, Brčkom (Gornjem Rahiću), Nišićkoj visoravni, Tuzlanskoj Kapiji, spomen obilježju na Slanoj Banji i mezarju prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Aliji Izetbegoviću. U holu Bosanskog kulturnog centra postavljena je izložba o Drugom korpusu.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti