Search

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA FORMIRANJA 4. KORPUSA ARBiH: SJEĆANJE NA BRANIOCE BiH NEĆE IZBLIJEDITI

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA FORMIRANJA 4. KORPUSA ARBiH: SJEĆANJE NA BRANIOCE BiH NEĆE IZBLIJEDITI

U organizaciji Koordinacije boračkih organizacija ARBiH u Hercegovačko-neretvanskom kantonu danas je uz prigodno polaganje cvijeća na šehitlucima i svečanu akademiju obilježena 25. godišnjica formiranja 4. Korpusa ARBiH

Mostar, 17.11.2017.godine: Polaganjem cvijeća te učenjem Fatihe na mostarskim Šehitlucima u petak je počelo obilježavanje 25. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH.

Obilježavanju je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a cvijeća su, među ostalim, položili i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja HNK, Federalnog ministarstva za pitanja boraca, Kantonalnog i Gradskog odbora SDA, Drugog pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH, Kantonalnog ministarstva za pitanja boraca, JOB-a Grada Mostara, predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago te porodice šehida i brojni građani.

Svečanost je upriličena u sportskoj dvorani USRC “Midhat Hujdur Hujka” u Sjevernom logoru u Mostaru, gdje je nakon proučene Fatiha za šehide upriličen svečani  defile sa zastavama 4. Korpusa ARBiH koje su nosila djeca šehida.

Potom je nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine upriličena svečana akademija povodom Dana 4. Korpusa ARBiH, koja je okupila predstavnike brojnih boračkih organizacija i predstavnike svih nivoa vlasti, među kojima je prisustvovao  i član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je veoma nadahnuto govorio o 4. Korpusu ARBiH.

-Okupili smo se ovdje u Hercegovini, da potvrdimo da nikada neće izblijediti sjećanje na branioce naše domovine Bosne i Hercegovine. Četvrti Korpus je jedan od sedam korpusa BiH nastao na današnji dan objedinjavanjem teritorijalne dobrane BiH i dobrovoljačkih jedinica koje su djelovale na širem području doline rijeke Neretve. Ima jedna riječ koja opisuje našu borbu, i rahmetili Alija je kazao da je to ‘čudo bosanskog otpora’. Malo prejaka i pretenciozna riječ, ali jednostavno joj nema alternative – kazao je Izetbegović, govoreći o neprestanoj borbi za Bosnu i Hercegovinu.

Jedan od ratnih komandanata 4. Korpusa ARBiH i nositelj odlikovanja “Zlatni ljiljan” Suad Muharemović u ime Koordinacije  boračkih organizacija ARBiH zahvalio je Izetbegoviću na dolasku u Mostar i velikim riječima te svima koji su ovaj veliki dan uveličali svojim sudjelovanjem.

-Ova današnja manifestacija je samo jedan mali korak onoga što boračka udruženja nastoje uraditi kako bi sačuvala sjećanje na našu borbu i prenijeli mlađim naraštajima da ono što danas imaju nije palo s neba, da su njihovi očevi platili itekakvu žrtvu za ovu slobodu koju imamo. Neko će reći da je malo, neko da je dovoljno. Sačuvajmo ovu slobodu i volimo našu domovinu – kazao je Muharemović te naglasio kako danas ljudi kad kažu da vole domovinu ulaze u problem s istoka i sa zapada.

-Poručimo gospodi s istoka i sa zapada: dalje prste od moje domovine. Onaj ko je dirne imat će posla s nama – poručio je Muharemović te podsjetio da je sloboda stečena jedinstvom koje je potrebno sačuvati i očuvati.

Ratni komandant 4. Korpusa ARBiH Mustafa Polutak je, govoreći o ratnim danima, podsjetio da na očuvanju domovine treba ozbiljno raditi i danas.

-Molim sve one koji mogu raditi na izgradnji države Bosne i Hercegovine, da stvorimo ambijent našoj djeci da ostaju, žive i rade u svojoj domovini. Čovjek bez domovine, teško se može nazvati čovjekom, a narod bez domovine historija je pokazala da teško ostaje i opstaje. Zato vas molim da jedinstveno svi izgrađujemo BiH. Svi koji su na tom putu su pripadnici naše boračke populacije – zaključio je Polutak.

U sklopu svečanosti je, uz počasti i sjećanje na velika djela, upriličilo i polaganje cvijeća poginulim borcima 4. Korpusa ARBiH prije svečane akademije na Šehitlucima u Mostaru.

U okviru programa  svečanosti postavljena je i izložba “Odbrana Mostara od 1992. do 1995.”

 

Kabinet ministra/Fena/AA

Ostale aktuelnosti