Search

Obilježena 25. godišnjica jednog od najstrašnijih događaja u historiji glavnog grada Bosne i Hercegovine

Sarajevo, 05.02.2019. godine: Na sarajevskoj pijaci Markale, gdje je 5. februara 1994. godine od minobacačke granate kalibra 120 milimetara sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS) ubijeno 68, a ranjeno 144 građana Sarajeva, danas je obilježena 25. godišnjica jednog od najstrašnijih događaja u historiji glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Prije 25 godina 68 Sarajlija je ubijeno minobacačkom granatom koja je pala na pijacu Markale a njih 144 je ranjeno. Ovaj masakr, koji će ostati upamćen kao Markale I, bio je najveći koji se dogodio u toku cijele opsade Sarajeva. Upravo zbog toga ovaj datum se obilježava i kao Dan sjećanja na sve ubijene Sarajlije u periodu 1992.-1995. godine.

Zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća Kantona Sarajevo održana je ovim povodom danas u Narodnom pozorištu a prisutnima se obratio Bogić Bogićević, nekadašnji član Predsjedništva bivše SFRJ.

“Danas ovim skupom štitiimo od zaborava žrtve da ne umru i po drugi put, bačeni u bezdan zaborava. Najmanje što možemo da učinimo je da potičemo svoje sjećanje da se zauvijek zna ko je i zašto ovdje stradavao. To sjećanje na prošlost je pouka za budućnost, pouka za život koji uvijek može donijeti nova velika iskušenja” istakao je, između ostalog, Bogićević.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević je ovom prilikom kazao kako je na Bosnu i Hercegovinu izvršena brutalna agresija i da je agresor imao za cilj da uništi sve gradove i građane BiH.

”Genocid u brojnim gradovima naše domovine, poput Srebrenice, Prijedora, Kozarca, čitavog prostora Podrinja bi se prema planu dogodio svim građanima širom naše domovine pa i Sarajevu. Zahvaljujući borcima Armije RBiH, koji su nadljudskim naporima branili svoju državu, grad, svoje porodice, ognjišta, agresori nisu mogli ući u ovaj grad, i još neke gradove poput Goražda, Bihaća i drugih, ali su dalekometnom artiljerijom gađali civile, nedužne građane i našu djecu”, rekao je ministar Bukvarević.

Podsjetio je kako je današnji dan, dan kada se prisjećamo svih nevino stradalih građana Sarajeva za vrijeme opsade 1992.-1995. te da je naša trajna zadaća, trajna obaveza, da opominjemo, da se više nikada nikome ne dogodi ni genocid, ni stradanja, ni ubijanja nevinih građana I da je to najmanje što možemo učiniti za njih.

Nakon zajedničke komemorativne sjednice, kojoj su prisustvovale brojne delegacije svih nivoa vlasti, učesnici su položili cvijeće na spomen-obilježju na pijaci Markale, gdje je održan i prigodan program u okviru kojeg su pročitana imena 68 ubijenih sugrađana.

Na Markalama 5. februara 1994. ubijeni su: Senad Arnautović, Ibrahim Babić, Mehmed Baručija, Ćamil Begić, Emir Begović, Vahida Bešić, Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Muhamed Borovina, Faruk Brkanić, Sakib Bulbul, Jelena Čavriz, Almasa Čehajić, Zlatko Čosić, Alija Čukojević, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Ifet Drugovac, Dževad Durmo, Fatima Durmo, Kemal Džebo, Ismet Fazlić, Vejsil Ferhatbegović, Dževdet Fetahović, Muhamed Fetahović, Ahmed Fočo, Majda Ganović, Isma Gibović, Rasema Hasanović, Alija Hurko, Mirsada Ibrulj, Mustafa Imanić, Rasema Jažić, Razija Junuzović, Hasija Karavdić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Selma Kovač, lbro Krajčin, Sejda Kunić, Jozo Kvesić, Numo Lakača, Ruža Malović, Jadranka Minić, Safer Musić, Nura Odžak, Mejra Orman, Hajrija Oručević, Seid Prozorac, Smajo Rahić, Igor Rehar, Rizvo Sabit, Zahida Sablja, Nedžad Salihović, Hajrija Smajić, Emina Srnja, Džemo Subašić, Šaćir Suljević, Hasib Šabanović, Ahmed Šehbajraktarević, Bejto Škrijelj, Junuz Švrakić, Pašaga Tihić, Munib Torlaković, Ruždija Trbić, Džemil Zečić, Muhamed Zubović i Senad Žunić.

Kanton Sarajevo je 1996. godine izgradio spomen-ploču posvećenu ubijenim građanima Sarajeva u masakru 5. februara 1994. godine na pijaci Markale, a kasnije su iza 2000. godine tokom obnove pijace dodana imena poginulih na fasadu zgrade zelene pijace i pleksiglas preko otiska granate.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti