Search

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA OD OSNIVANJA 5. KORPUSA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA OD OSNIVANJA 5. KORPUSA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE  

Peti korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa Armije RBiH. Formiran je 21. oktobra 1992. godine, na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne, tadašnjeg Bihaćkog okruga.

Bihać, 21.10.2017.godine: Komanda korpusa se nalazila u Bihaću, a zona odgovornosti korpusa obuhvatala je tadašnju slobodnu teritoriju Bihaćkog okruga. Imao je 618 oficira, 829 podoficira i 8.705 vojnika. Slavni 5. Korpus nastao je iz naroda koji se u godinama rata časnom borbom izborio za državu Bosnu i Hercegovinu. Danas 21.10.2017.godine, 25 godina od njegovog nastanka ovaj datum obilježava se nizom sadržaja, a novina ove godine je održavanje časova historije u svim osnovnim i srednjim školama USK posvećenih Petom korpusu, te   postavljanje jarbola i podizanje zastave 5. Korpusa na samom ulazu u grad Bihać.

Podizanju zastave, uz intoniranje državne himne, prisustvovao je i prvi ratni komandant 5. Korpusa general Ramiz Dreković.

-Prorade uistinu neke pozitivne emocije prilikom dizanja ratne zastave 5.korpusa Armije R BiH i sretan sam što smo se okupili u velikom broju i prisjetili se boraca 5. Korpusa koji zaslužuju poštovanje i sjećanje, a posebno oni koji su dali živote za slobodu. Naravno ispit zrelosti ćemo položiti tek kada budemo rješili djecu naših šehida i status svakog pripadnika koji je uzeo učešće u odbrani države BiH – kazao je general Ramiz Dreković.

Na svečanoj akademiji upriličenoj u čast godišnjice Petog Korpusa ARBiH raport generalu Atifu Dudakoviću predao je komandant brigade Hamdija Avdić „Tigar“. Okupljenim saborcima i mladima obratili su se: u ime Organizacionog odbora manifestacije Hamdija Avdić,   ratni komandanti Korpusa generali Ramiz Dreković , Atif Dudaković, u ime Udruženja generala, general Džemal Merdan, premijer vlade  USK Husein  Rošić i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine prof.dr. Mirko Pejanović

U svojstvu izaslanika člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, prisutne je pozdravio federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc.dr. Salko Bukvarević. Čestitajući Krajišnicima godišnjicu Petog korpusa ARBiH ministar Bukvarević je istakao: „ Uz mudrost koju je dragi Allah dodjelio našem vrhovnom komandantu rahmetli Aliji Izetbegoviću i uz hrabro srce pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, Bosna i Hercegovina je odbranjena i ona je danas suverena i slobodna država“.

Organizacioni odbor obilježavanja godišnjice Petog korpusa je pojedincima,instutucijama, te     Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata dodjelio Plaketu „ za nesebičan doprinos hrabrost i odanost domovini u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, te neupitan patriotizam iskazan u ključnim momentima odlučnim suprostavljanjem unutrašnjem i vanjskom agresoru u borbi za očuvanje nedjeljive i cjelovite Bosne i Hercegovine“ .

U sklopu obilježavanja Dana 5. korpusa Armije R BiH, delegacije Federalnog ministarstva za pitanja boraca I invalida odbrambeno oslobodilačkoga rata, Grada Bihaća, Vlade Unsko Sanskog kantona, boračkih organizacija i udruženja, te predstavnici političkih stranaka položili su cvijeće na centralno spomen obilježje braniocima grada na mezarju Humci i posjetili vojnu bazu Adil Bešić.

 

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti