Search

Obilježena 29.godišnjica formiranja “4.Muslimanske slavne lahke brigade” u Konjicu

U Konjicu je obilježena 29. godišnjica formiranja Četvrte muslimanske slavne lahke brigade koja je bila u sastavu Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Upriličena je svečana akademija na kojoj su govorili ratni komandant Četvrte muslimanske brigade Nezim Halilović Muderris, ratni komandant, a danas dekan pravnog fakulteta u Travniku dr. Džemal Najetović, pomoćnik ministra za pitanja boraca i invalida u Vladi FBiH Mirza Terzo i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Muderris je podsjetio na značaj čuvanja i sjećanja na borbu za slobodu.

Borcima, građanima i porodicama šehida obratio se i pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo, koji se zahvalio svim pripadnicima 4. Muslimanske slavne lahke brigade, na značajnom doprinosu u odbrani i oslobađanju Republike Bosne i Hercegovine, te im čestitao godišnjicu formiranja.

„Slobodno mogu reći da nije bilo ove brigade ne bi bilo ni države BiH. Dali su veliki doprinos u odbrani, a gazije ove brigade su bili prepoznatljivi po visokom jedinstvu, moralu i hrabrosti koju su pokazali na ratištima širom BiH. Za domovinu smo se izborili, preuzeli emanet za njeno čuvanje od naših šehida i živih gazija!

Imamo obavezu na trajno sjećanje, jer oni koji se ne sjećaju rizikuju zaborav, a zaborav rizikuje da se zlo ponovi. Bosna i Hercegovina je uvijek imala sinove i kćeri patriote koji su bili spremni da je brane. Imala je 1992. godine i imaće uvijek“.-istakao je Terzo.

Kabinet

Ostale aktuelnosti