Search

Obilježena 31. godišnjica otvaranja koncetracionog logora Trnopolje

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao 31. godišnjici otvaranja koncetracionog logora Trnopolje kod Prijedora.

Logor Trnopolje je jedan od tri zloglasna logora na području prijedorske opštine, kroz koji je prošlo oko 23.000 logoraša, Bošnjaka i Hrvata, po čemu je najmasovniji logor za civile od Drugog svjetskog rata. Trnopolje je bio samo uvod u strašne zločine koji su potom počinjeni.

– Čuvanje sjećanja na žrtve predstavlja trajnu obavezu. Svjedočanstva preživjelih neprestana su opomena šta se dogodi kada sile zla nadvladaju. Sva tuga, poniženje i patnju kroz koju su prolazili logoraši tokom agresije i žrtvu koju su podnijeli za našu jedinu državu Bosnu i Hercegovinu neka nam bude podsjetnik na to. Na nama ostaje da pamtimo, upoznajemo i širimo istinu da se ne zaboravi i nikom nikad ne ponovi – kazao je ministar Lokmić.

Nakon polaganja cvijeća ispred koncentracionog logora Trnopolje, ministar Lokmić je  održao sastanak sa predsjednikom Udruženja „Veterani Krajine 92-95“ Dževadom Smajićem. Istaknuto je da će dosadašnja saradnja Ministarstva i Udruženja biti nastavljena i u narednom periodu s ciljem poboljšanja statusa boraca u entitetu RS.

Kabinet

Ostale aktuelnosti