Search

Obilježena godišnjica formiranja Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

Mostar, 17.11.2019. godine: Delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata položila cvijeće i odala počast šehidima i poginulim borcima u sklopu obilježavanja godišnjice formiranja Četvrtog korpusa ARBiH.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mostarskim Šehitlucima te svečanom akademijom u Narodnom pozorištu u Mostaru je obilježena 27. godišnjica formiranja 4. korpusa Armije RBiH. Obilježavanju je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je kazao da je osnivanje i djelovanje 4. korpusa Armije RBiH najznačajnije za Mostar i Hercegovinu, ali da je jako značajno i važno i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

”Četvrti korpus Armije RBiH je obranio ovaj dio Hercegovine, a pitanje je šta bi bilo i s Bosnom i Hercegovinom da su se stvari razvijale drugačije. Danas odajemo poštovanje šehidima, poginulim borcima, najzaslužnijim sinovima za slobodu u kojoj danas živimo. Dok smo živi, nikada im se nećemo moći odužiti, ali trebamo, prije svega, brinuti o njihovim obiteljima, o šehidskim obiteljima, o ratnim- vojnim invalidima, demobiliziranim borcima i činiti sve što možemo kako bi se njihov status doveo u zadovoljavajuće stanje”, poručio je Džaferović.

U čestitci povodom obilježavanja 27. godišnjice ministar Salko Buvarević je kazao: ”Patriote 4. korpusa su se časno branile i imale časne komandante, na čelu sa našim vrhovnim komandantom rahmetli Alijom Izetbegovićem. Mi smo se branili od onih koji su htjeli da unište našu državu i narode koji ovdje žive. Zahvaljujući vama nisu uspjeli. Imamo državu, slobodu, narodi žive zajedno a dokle god ima patriota dotle će biti i naše jedine domovine Bosne i Hercegovine, a to je do Sudnjeg dana.”

Cvijeće je položilo i izaslanstvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, predstavnici Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HNK, Drugog pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH, Kantonalnog ministarstva za pitanja branitelja, predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago te porodice šehida i brojni građani.

U sklopu obilježavanja navedene godišnjice u Jablanici i Konjicu položeno je cvijeće te odata počast šehidima i poginulim borcima Četvrtog korpusa Armije RBiH.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti