Search

OBILJEŽENA GODIŠNJICA FORMIRANJA PRVOG KORPUSA ARMIJE RBiH

OBILJEŽENA GODIŠNJICA FORMIRANJA PRVOG KORPUSA ARMIJE RBiH

U okviru obilježavanja 25. godišnjice osnivanja Prvog korpusa Armije RBiH na mezaristanu Kovači i na drugim mezarjima i grobljima na području Kantona Sarajevo, odata je počast šehidima i poginulim borcima 1. Korpusa Armije RBiH.

Izložbom fotografija pod nazivom „Prvi korpus Armije RBiH kroz ratnu fotografiju“, koja je otvorena u amfiteatru Memorijalnog kompleksa „Kovači“, nastavljeno je obilježavanje 25.godišnjice osnivanja Prvog korpusa Armije RBiH.

Kroz 60 fotografija prezentirani su bitni momenti stvaranja Prvog korpusa Armije RBiH 1. septembra ratne 1992. godine, a prvi komandant je bio Mustafa Hajrulahović-Talijan. Izložba je podsjećanje na sve heroje, šehide, poginule borce – branitelje i poginule civile, koji su svoje živote ugradili u temelje Bosne i Hercegovine.

– Manifestacijom i izložbom odajemo dužnu počast svim pripadnicima Armije RBiH, prije svega našim šehidima i poginulim borcima, onima koji su dali dijelove svoga tijela, svim braniocioma Sarajeva i BiH – kazao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Naglasio je da su pripadnici Prvog korpus Armije RBiH bili iz svih naroda BiH, branili su državu i sve građane BiH, branili su hiljadugodišnju tradiciju suživota građana i naroda.

– Armija RBiH je zadivila cijeli svijet, hrabri sinovi su stali u odbranu BiH na organiziran način i ovo je izuzetno važan datum koji je pokazao da smo mi izuzetno jak narod koji je branio svoju domovinu, porodicu, čast, i takav narod ne može biti pobijeđen – rekao je ministar Bukvarević.

Ministar Bukvarević je istakao da je trajna obaveza „da se brinemo o braniocioma BiH, zato Vlada FBiH izdvaja 570 miliona KM na godišnjem nivou za borce, a pored toga i kantoni izdvajaju još 50 miliona“.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo je kazao da je cilj manifestacije da na mlađe generacije prenesu duh hrabrih boraca, komandanata, da znaju da je to bila generacija boraca koju je ova država čekala 400 godina, nije dozvolila da agresor uđe u Sarajevo, to najbolji i najhrabriji sinovi BiH nisu dozvolili”.

– Prvi korpus Armije RBiH je bio nukleus razvoja Armije RBiH. Kada je formiran imao je 40.000 boraca, a već 1995 . ih je bilo 87.000 naoružanih i hrabrih boraca – podsjetio je Fišo.

Otvoren je i spomenik palim borcima i civilnim žrtvama rata Općine Centar na Gorici, a večeras će uz prigodan kulturno-umjetnički program biti upriličena promocija Monografije Prvog korpusa Armije RBiH.

Kabinet ministra/FENA

Ostale aktuelnosti