Search

Obilježena godišnjica zločina u Kalinoviku

27.06.2021. godine: Udruženje porodica žrtava “Istina Kalinovik 92” organizovalo je danas obilježavanje 29. godišnjice stradanja Bošnjaka Kalinovika, ali i susjednih općina koji su bili zatočeni u logorima i ubijeni na prostoru ove općine.

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odata je počast za žrtve zločina iz juna, jula i augusta 1992. godine. Obilježavanju je prisustvovao veliki broj članova porodica žrtava ali i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, kao i delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Nakon polaganja cvijeća ispred škole, učesnici su posjetili i Barutni magacin, nekadašnji vojni kompleks, koji je služio za zatvaranje Bošnjaka. S mjesta masovnog stradanja civila upućene su poruke stanovnicima Kalinovika da otkriju mjesta gdje se nalaze posmrtni ostaci žrtava, a vlastima Kalinovika da uklone mural Ratku Mladiću koji se već nekoliko godina nalazi na ulazu u ovaj grad.

Obraćajući se prisutnima član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, je kazao:“Kultura održavanje kontinuiteta sjećanja je nešto što je jako bitno i zato sam danas ohrabren riječima koje sam čuo od predsjednika udruženja ‘Istina Kalinovik 92’. Radi se o jednom ozbiljnom udruženju koje na vrlo ozbiljan i odgovoran način radi posao zbog kojeg je i osnovano. Podstičem i ovo, i sva druga udruženja u BiH da budu uporni u borbi za istinu, u borbi za pravdu i da nikada ne odustaju. Moja posebna poruka u Kalinoviku je poziv lokalnim strukturama vlasti da se konačno suoče s istinom. Ratko Mladić neće biti upamćen kao heroj. U civiliziranom svijetu on će biti upamćen samo kao zločinac, a svi mi treba da idemo civiliziranim putem, putem civiliziranog svijeta, a ne putem barbarstva. Neka uklone ovaj mural koji nas dočeka na ulazu u Kalinovik, jer to je civilizacijska sramota”.

Na području opštine Kalinovik ubijena su 122 Bošnjaka.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti