Search

„Odbrana Bosne i Hercegovine-Igman 2016“ – Otvaranje manifestacije na Kovačima

Danas je u Memorijalnom centru Kovači u Sarajevu otvorena manifestacija „Odbrana BiH-Igman 2016“ kojom se već šesnaestu godinu tradicionalno obilježava sjećanje na sve šehide i poginule borce Bosne i Hercegovine i odaje im se počast, jer su oni u temelje Bosne i Hercegovine ugradili svoje živote.

Uz prisustvo brojnih građana i saboraca, te predstavnika najviših organa vlasti države Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, kantona i općina: gospodin Denis Zvizdić predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodin Dževad Mahmutović, predstavnici Oružanih snaga BiH, drugog pješadijskog rendžerskog puka sa predstavnicima vjerskih službi Oružanih snaga Velike Britanije i Holandije, gospođa Melika Mahmutbegović podpredsjednica FBiH, gospodin Fadil Novalić premijer Vlade FBiH, sa dopremijerom Veskom Drljačom, Dr Salko Bukvarević predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, federalni ministar za pitanja boraca, premijer Vlade Bosansko-podrinjskog kantona, delegacija Vlade Kantona Sarajevo, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, delegacija Općine Stari Grad, te delegacije više boračkih udruženja.

Nakon odate počasti i proučene Fatihe svim šehidima Bosne i Hercegovine intonirana je himna Bosne i Hercegovine.

Manifestaciju je otvorio podpredsjednik Organizacionog odbora, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo. On je naglasio da se manifestacija ove godine održava pod sloganom „Dođi i posvjedoči“, dodao je da se bitni datumi moraju obilježavati kako bi se spasili od zaborava, te poželio da se nikome ne ponovi ono što se u Bosni i Hercegovini dešavalo od 1992-1995. godine.

Dalje je istakao: „Tradicionalno obilježavamo dan pobjede, dan veličanstvenih bitaka Armije RBiH, dan herojstva i junaštva, koje je zadivilo cijeli svijet. Ovaj put, sutra na Igmanu, dolaze svi predstavnici bivših korpusa, odnosno kantona FBiH da pokažemo jedinstvo, koliko se voli naša domovina i da se evociraju uspomene na sve veličanstvene bitke Armije RBiH, te je dodao da je posebno ponosan na to što su ove godine po drugi put u manifestaciju uključeni mladi“.

Nakon otvaranja manifestacije zvaničnici svih nivoa vlasti BiH, ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini, delegacije vjerskih službi Oružanih snaga Velike Britanije i Holandije, te delegacije boračkih udruženja, odale su počast i položile cvijeće šehidima Bosne i Hercegovine, te na platou turbeta prvog Predsjednika Republike BiH, rahmetli Alije Izetbegovića.

Nakon toga delegacije Organizacionog odbora manifestacije i Federalnog ministarstva za pitanja boraca, predvođene predsjednikom Organizacionog odbora Salkom Bukvarevićem su odale počast i položile cvijeće na Spomen obilježju u Ferhadiji, Vječnoj vatri, Spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva, Mezaristanu Alipašina džamija i mostu heroina Suade i Olge.

Program manifestacije se nastavlja danas u večernjim satima na prostorima  ratne džamije Igman, a sutra je na platou  Velikog polja i ratne džamije na Igmanu centralni događaj manifestacije.

Sutra „Dođite i posvjedočite“ sa nama na Igmanu.

 

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti