Search

Održana 19. manifestacija “Odbrana Bosne i Hercegovine-Igman 2019.”

Igman, 02.08.2019. godine: Na igmanskom Velikom polju nadomak Sarajeva danas je održana tradicionalna manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2019”. Hiljade građana, veterana, članova porodica šehida i mladih svjedočilo je defileu veterana i njihovih potomaka.

Manifestaciji su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te delegacije svih niova vlasti, predstavnici boračkih i drugih organizacija. Tradicionalno, i ove godine je upriličen vjerski program za poginule branioce Armije i MUP-a RBiH svih konfesija. Također, nakon klanjanja džuma-namaza u ratnoj džamiji na Igmanu proučena je Dova za domovinu, a hutbu je održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je na Igmanu, gdje se održavala manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2019”, održao govor o značaju borbe za BiH u vremenu poslije oslobodilačkog rata.

“Na ovom mjestu koje je bilo ključno za odbranu Sarajeva i domovine sjećamo se onih koji su srcem i dušom išli u borbu i ginuli za slobodu BiH. Ova teritorija bila je ključna za odbranu Sarajeva, a svi znamo šta bi se desilo da je došlo do pada Igmana. Zahvaljujući hrabrim ljudima Igman je odbranjen, odbranjena je BiH”, kazao je Komšić.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, koji se zvanicama obratio u ime Organizacionog odbora manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2019.”, rekao je da veterani Armije RBiH i Ministarstva unutrašnjih poslova svake godine poručuju da su ponosni što su bili dio odbrambene armije.

“Naša trajna zadaća je briga o porodicama šehida i poginulih boraca, ali i o preživjelim braniocima. Svima njima treba ukazati dostojno poštovanje. Danas nema prečeg mjesta na kojem svi trebamo biti.”, kazao je ministar podsjećajući da je u Federaciji BiH donesen i Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

U okviru vjerskog dijela programa upriličen je defile ratnih zastava koje su od onih koji su nekada branili ovu zemlju preuzeli mladi, koji djeluju u sklopu mreže mladih medžlisa islamske zajednice iz različitih dijelova BiH. Poručeno je da su se danas okupili kako bi svjedočili herojstvu i pobjedi slavne Armije RBiH.

Ovogodišnja, 19. po redu, tradicionalna manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2019.” ima za cilj da okupi preživjele učesnike odbrane iz svih krajeva BiH, koji će evocirati uspomene i sjećanja na teške godine borbe naroda BiH protiv agresora, te upoznati mlade generacije sa značajem herojske borbe u sudbonosnim danima odbrane kako Igmana tako i glavnog grada i države Bosne i Hercegovine.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti