Search

Ministar Bukvarević razgovarao o stanju boračke populacije sa predstavnicima kancelarija u manjem bh. entitetu

Ministar Bukvarević razgovarao o stanju boračke populacije sa predstavnicima kancelarija u manjem bh. entitetu

Sarajevo, 18.12.2018.godine: U sjedištu Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilčkog rata ministar doc. dr. Salko Bukvarević održao je radni sastanak sa borcima povratnicima, odnosno predstavnicima kancelarija za pružanje pravne pomoći boračkim kategorijama iz općina Prijedor, Srebrenica, Foča, Modriča, Zvornik, Kotor Varoš i Milići.

Ministar Bukvarević je upoznao prisutne sa dosadašnjim radom i rezultatima Ministarstva, te je posebno naglasio da je radom kancelarija u manjem bh. entitetu osjetno poboljšano stanje boraca-povratnika kroz niz projekata ovog Ministarstva.

U uvodnom obraćanju prisutnima ministar Bukvarević je istakao:“Obim prava i sredstava za boračku zaštitu u ovom mandatu nije umanjivan, zahvaljujući Sporazumu Vlade FBiH i boračkih organizacija da se u narednih pet godina dostignuti nivo izdvajanja za boračka pitanja u iznosu od 315 miliona KM godišnje neće umanjivati. Isplaćivali smo sve invalidnine i naknade bez ijednog dana kašnjenja za 92.000 korisnika i za te namjene u ovom mandatu je isplaćeno više od milijardu i 200 miliona KM. Ratnim vojnim invalidima i drugima boračkim kategorijama isplaćeno je više od 20 miliona KM zaostalih obaveza iz prethodnog mandata, takozvane retroaktive. Kroz izmjene i dopune zakona riješili smo pitanja ranjenih na prvoj borbenoj liniji kao i onih RVI koji su bili po logorima i onih koji su iz zaštićene zone UN-a Srebrenica. Vratili smo u pravo na penzije 1.146 porodica šehida i poginulih boraca, a kojima je to pravo bilo oduzeto. Zatim, vratili smo pravo za 11.800 boraca na isplatni koeficijent kojima je taj koeficijent u prethodnom mandatu smanjen od 20 do 50 posto. Priznali smo status maloljetnih demobiliziranih boraca i povećali im procenat invalidnosti za deset posto. Nakon pet godina povećali smo isplatni koeficijent za invalidnine i naknade. Prvi put nakon 22 godine od agresije uspostavili smo jedinstven Registar pripadnika oružanih snaga BiH i korisnika boračkih prava.”

Sve ovo, ipak, nije dovoljno, zaključio je ministar Bukvarević i kazao kako je potrebno nastaviti kontinuitet pozitivnih promjena i rada na poboljšanju statusnih pitanja boraca na prostoru čitave Bosne i Hercegovine te da će Federalno ministarstvo i u budućnosti biti servis svim borcima.

Predstavnici kancelarija iz manjeg bh. entiteta naglasili su da je u ovom mandatu resorni ministar „izbrisao” entitetsku granicu u oblasti ostvarivanja boračkih prava i da su borci, sa prostora cijele Bosne i Hercegovine, po prvi put mogli aplicirati na sve transfere Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, te su posebno iskazali zahvalnost resornom ministru za razumijevanje i pomoć koju im je ukazao u ovom mandatu.

I ove godine borci povratnici iz manjeg bh. entiteta mogu aplicirati na Javni poziv za jednokratnu novčanu pomoć ukoliko ispunjavaju kriterije iz ranije objavljene Odluke. Podsjećanja radi, novac sa pozicije ušteda u proteklom periodu je vraćan u trezor, dakle nije usmjeravan borcima. Zahvaljujući naporima ministra Bukvarevića 9 miliona KM će ove godine kroz jednokratnu novčanu pomoć putem Javnog poziva biti dodijeljeno boračkoj populaciji.

Kazali su i da se mnogo projekata realiziralo u saradnji sa Federalnim ministarstvom, posebno ističući projekat boračkih zadruga i izgradnju spomen-obilježja širom BiH, među kojima je ljiljan u Gradačcu i Centralno spomen-obilježje u Modriči, s obzirom na razne opstrukcije sa kojima su se suočavali u procesu izgradnje spomenika.

Na sastanku se, između ostalog, govorilo i o različitim problemima sa kojima se borci povratnici i njihove porodice suočavaju u manjem bh. entitetu te su naglasili da je i zbog toga iznimno važno da postoje kancelarije koje pružaju pomoć borcima u ovom dijelu BiH.

Donesen je  zaključak da su predstavnici boračkih udruženja iz manjeg bh. entiteta opredijeljeni za ujedinjenje u jedno, krovno boračko udruženje, kako bi se status boračke populaciie poboljšao i kako bi borci imali jedno legitimno udruženje koje će ih predstavljati i boriti se za njihova prava. Također, jedan od zaključaka je i da se u narednom periodu treba raditi na izmjenama i dopunama zakona kojima će se regulirati status i pitanja boračke populacije, prije svega kategorije demobiliziranih branilaca, imajući u vidu da ova kategorija nema zakonski definiran status i da trebaju biti prioritet rješavanja.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti