Search

Održana redovna Skupština Organizacije porodica šehida i poginulih boraca

Ministar Bukvarević:  Potpisati ću  preporuku za zaposljenje svakog djeteta  šehida, poginulog borca, RVI i branioca BiH

Danas je u prostorijama Fonda Memorijala na Kovačima održana 26. redovna izvještajna Skupština Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH na kojoj je kao gost bio federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević i predsjednik Saveza RVI FBiH Esad Delić.

Na sjednici jednoglasno je usvojen Izvještaj o radu za 2016.g. i Plan aktivnosti za 2017.g. Organizacije porodica šehida i poginulih boraca.

„Zahvaljujem se u ime Organizacije, federalnom ministru Bukvareviću, na njegovom trudu, radu i zalaganju za našu populaciju i ostale boračke populacije. Ministar Bukvarević nam pruža bezuslovnu podršku i na raspolaganju nam je da sa nama realizuje i da nam pomogne u svim našim aktivnostima koje realizujemo“, istakao je u svom obraćanju Skupštini,  Almin Škrijelj, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca.

„Mi u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca želimo da kroz niz koraka i aktivnosti trajno i sistemski riješimo probleme naše boračke populacije, a to su uspostava Registra korisnika i Registra branilaca, da kroz zakonsko rješenje dođemo do  reprezentativnih predstavnika boračke populacije i potpisivanje Sporazuma između Vlade FBiH i boračkih Udruženja, kojim  se dostignuti nivo prava i nivo sredstava na poziciji federalnog ministarstva za pitanja boraca ne umanjuje u narednih 5. godina, a da iz ušteda koje se ostvare tokom godine rješavaju zajedno sa boračkim udruženjima, statusna pitanja najugroženijih pripadnika boračke populacije“, u svom obraćanju rekao je ministar Bukvarević.

„Kad se radi i porodicama šehida i poginulih boraca imamo dva prioriteta, a to su: zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca, a drugi prioritet su izmjene Zakona o PIO/MIO, odnosno dijela koji se tiče  supruga šehida i poginulih boraca. Zakon je prošao Vladu FBiH i Predstavnički dom Parlamenta FBiH, prošao je i javnu raspravu, te očekujem da će ove sedmice biti usvojen i na Domu naroda Parlamenta FBiH. Kad je u pitanju zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca, mi na biroima imamo oko 5900 djece šehida i mi imamo moralnu i trajnu obavezu prema djeci naših šehida i poginulih boraca, djeci naših saboraca koji su dali svoje živote“, istakao je ministar Bukvarević.

„Ovih dana me prozivaju, jer sam dao preporuke za zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca. Ja javno kažem da ću potpisati 5900 preporuka za svako djete šehida. Mogu me prozivati koliko god hoće, ja ću to vrlo jasno, rado i čista obraza potpisati i odgovorno tvrdim da je to naša i zakonska i moralna obaveza i ja ću to uraditi, bez obzira na prozivanja“, istakao  je ministar Bukvarević, u svom obraćanju na Skupštini Organizacije porodica šehida i poginulih boraca.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti