Search

Okupljanje preživjelih veterana bivše 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine

Nezuk, 07.07.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata prisustvovao manifestaciji “Okupljanje preživjelih veterana bivše 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine”.

U Nezuku, selu u koje su u julu 1995. godine stigli prvi preživjeli iz srebreničke kolone smrti, večeras je počelo okupljanje učesnika ovogodišnjeg Marša mira, koji će sutra ujutro krenuti na put prema Potočarima gdje će 11. jula biti obilježena 24. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Obraćajući se prisutnima ministar Bukvarević je kazao da mu je “čast da sa saborcima iz jedinice “Crni labudovi” danas ima priliku da prisustvuje ovako značajnoj manifestaciji i zajedno odaju počast poginulim borcima 28. divizije ali i svim šehidima i poginulim braniocima. Tim ljudima se nikada ne možemo odužiti i naša trajna zadaća je da obilježavamo značajne datume iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata, da se brinemo o državi i posebno o pravima naših saboraca i porodica poginulih branilaca. Posebna obaveza nas preživjelih saboraca je da se sjećamo poginulih šehida jer je naša domovina na svakom pedlju natopljena njihovom krvlju. Manifestacija za cilj ima očuvati sjećanje na nevino ubijene Bošnjake ali i učiti generacije koje dolaze o istini i časnoj odbrani naše domovine sa porukom da se više nikada nikome ne dogode ni genocid ni druga stradanja koja su se nama dogodila.”

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” – Srebrenica, u julu 1995. godine. Nakon 15 godina sutra po prvi put učesnici Marša mira proći će originalnom trasom Kameničko Brdo kod Bratunca kuda su 1995. godine Podrinjci pokušavali pobjeći iz pakla Srebrenice. Riječ je o deset kilometara puta koji su prvi put prohodni i spremni za oko šest hiljada učesnika Marša mira. Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

U svojim obraćanjima prisutni su poručili učesnicima Marša da je zemljom kojom će proći proliveno mnogo krvi te su zamolili da se ponašaju uz maksimalno poštovanje. Okupljenim učesnicima obratili su se predstavnici organizacije Marša mira, predstavnici ratnih vojnih invalida, demobiliziranih branilaca Armije RBiH, predstavnice majki koje su izgubile svoje najmilije u genocidu, te ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti