Search

OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE U PIRIĆIMA BRATUNAC

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc.dr. Salko Bukvarević danas je u  Pirićima, opština Bratunac zajedno sa podpredsjednikom  RS,  Ramizom Salkićem i premijerom Vlade TK,  Begom Gutićem otkrio Centralni spomenik poginulim borcima ARBiH i pripadnicima 28. Divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Na području općine Bratunac u toku su aktivnosti obilježavanja stradanja Bošnjaka na ovom području od 92. do 95. godine. U Pirićima na području Bratunca danas je otkriveno centralno spomen obilježje poginulim borcima Armije Republike BiH 28. divizije.

Šesnaestog maja 1992. godine dogodio se prvi napad na selo Pirići, u općini Bratunac. Ovo selo je odbranjeno, zahvaljujući 28.diviziji kopnene vojske Armije Republike Bosne i Hercegovine. Danas je obilježena godišnjica formiranja ove jedinice i otkriveno centralno spomen obilježje palim borcima u ovom selu.

“U tom prvom napadu poginuo je Ahmetović Husein, od minobacačke granate i jedna nena Begazdić Alija, i ja sam ranjen. To je bio prvi početak rata na ovim prostorima i taj dan smo uzeli kao dan obilježavanja godišnjice jedinice Pirići”, istakao je Fahrudin Hasanović, predsjednik  kantonalnog Saveza RVI TK.

Danas je istaknuto da je izgradnja spomen obilježja poginulim borcima od velikog značaja za historiju Bosne i Hercegovine i da odavanje počasti onima koji su dali život za našu zemlju ne smije prestati.

“Žao mi je da nakon 21. godinu, nakon završetka rata tek otvaramo jedno ovako spomen obilježje. Spomen obilježje na kojem su uklesana imena 194 šehida koji su dali život za BiH. Podrinje je platilo najveću cijenu za neovisnu državu BiH. Žao mi je što danas nismo imali veći broj prisutnih”, kazao je Bego Gutić, premijer Tk.

“Kada su u pitanju spomen obilježja ona su historijski događaj u BiH, pogotov danas što se nalazimo u Pirićima gdje smo smogli snage da učestvujemo i da jednoj ovako značajnoj jedinici boraca koji su položili život za odbranu BiH otkrijemo danas spomen obilježje”, dodao je Senad Alić, predsjednik Skupštine TK.

Potpredsjednik Republike Srpske, Ramiz Salkić, danas je Bošnjake pozvao na jedinstvo.Istakao je da se u ovaj dio Bosne i Hercegovine mora ulagati, počevši od izgradnje spomen obilježja, pa do stvaranja uslova za život Bošnjaka na ovom području.

“Velika je obaveza Federacije i Vlada da pomažu Bošnjake na ovom prostoru jer sigurno ove zemlje nema bez ovog dijela BiH. Bošnjaci tokom 92, 95 i u povratku su podnijeli veliku žrtvu za BiH i vrlo je važno da svi Bošnjaci imaju isti osjećaj  i povezanost i da u skladu s tim pomognu ovim ljudima da ovdje ostanu”, naglasio je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a.
Ministar Bukvarević je u svom obraćanju istakao „da mu je poznato koliki značaj i ulogu je imala 28.  Divizija ARBiH za odbranu ovog dijela Bosne i Hercegovine, te da će se kao resorni ministar još više angažovati na vraćanju dostojanstva i pružanju pomoći i podrške svim boračkim kategorijama, a posebno onima koji se vraćaju na područje manjeg BH entiteta gdje su živjeli prije rata“.

Izgradnja spomen obilježja u selu Pirići trajala je četiri godine. Današnje otkrivanje spomenika poginulim borcima od velikog je značaja za porodice šehida čija su imena uklesana ovdje. U znak zahvalnosti na podršci koju im pružaju u opstanku na mjestima povratka organizatori su ministru Bukvareviću, podpredsjedniku Salkiću, premijeru Gutiću, kantonalnom ministru Skopljaku i komandantu Naseru Oriću uručili zahvalnice.

kabinet ministra

Ostale aktuelnosti