Search

Obilježena 30. godišnjica masakra na Markalama

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice masakra na Markalama.

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, polaganjem cvijeća, molitvom i minutom šutnje obilježen je Dan sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva od 1992. do 1995. godine i 30. godišnjica masakra na sarajevskoj pijaci Markale.

Prije tačno 30 godina agresorskom granatom ubijeno je 68 civila, a ranjeno 142 na gradskoj pijaci Markale u centru Sarajeva.  Ovaj masakr, koji će ostati upamćen kao Markale I, bio je najveći koji se dogodio u toku cijele opsade Sarajeva. Upravo zbog toga ovaj datum se obilježava i kao Dan sjećanja na sve ubijene Sarajlije u periodu 1992.-1995. godine.

Najprometnija sarajevska pijaca Markale tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. bila je jedno od mjesta opskrbe te prilika za snabdijevanje stanovnika opkoljenog grada. Na tom mjestu se trgovalo prehrambenim proizvodima i svim onim što je na bilo koji način moglo poslužiti građanima Sarajeva da prežive teške ratne dane i opsadu, uključujući i razmjenu informacija.

Markale su tokom opsade Sarajeva bile i mjesto susreta prijatelja te stvaranja novih i obnavljanja starih poznanstava.

  • Danas ovim obilježavanjem sjećamo se svih nevino stradalih građana Sarajeva, opsade Sarajeva u trajanju od 1.425 dana. Sjećamo se ogromne volje, želje i nadljudskih napora branilaca, da spriječe ulazak i zauzimanje grada agresorske vojske sa okolnih brda. “Spomen-obilježje na Markalama”, je dokaz koji svjedoči o bezumnom i neciviliziranom pokušaju da se ubije grad i duh grada posvećen zajedničkom životu. Također predstavlja obilježje budućim generacijama sa jasnom porukom i podsjetnikom o našoj istrajnoj borbi i ponosu, istakao je Lokmić.

Ostale aktuelnosti