Search

Ministar Lokmić prisustvovao akademiji povodom 5. Oktobra, Svjetskog dana učitelja

Federalni ministar za pitanja invalida i boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao akademiji povodom 5. Oktobra, Svjetskog dana učitelja, održanoj u JU Doma kulture „Edhem Mulabdić“ u Maglaju.

5. Oktobar obilježen kao Svjetski dan učitelja, koji se i ove godine slavi u preko stotinu zemalja svijeta, tako i u Bosni i Hercegovini.

Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. godine osvrćući se na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

–  Ovaj dan treba da se cijeni kao izuzetno važan za sveukupan razvoj društva i da se podsjeti na tešku i plemenitu misiju odgoja i obrazovanja djece. Obrazovanje je temelj svakog društva, a uloga učitelja ključna je za razvoj mladog čovjeka. Oni ne prenose samo znanje, oni su svakodnevna potpora svojim učenicima, uče ih pravim životnim vrijednostima, njihova su trajna inspiracija za neke nove i značajne životne ciljeve. Učitelji, nastavnici i profesori oblikuju budućnost generacija. Također jako je bitno učiti mlade generacije o historiji naše Domovine, baštiniti kulturu sjećanja kako bi je sačuvali od zaborava, – istakao je Lokmić.

Ostale aktuelnosti