Search

Na današnji dan poginuo je heroj Safet Zajko

Sarajevo, 17.06.2021. godine: Na današnji dan 1993. godine poginuo je heroj Safet Zajko, prilikom izviđanja neprijateljskih položaja na Mijatovića kosi u jednom od najisturenijih rovova na brdu Žuč, na dužnosti komandanta 2. viteške motorizovane brigade.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe uz vojne počasti Drugog pješadijskog rendžerskog voda Oružanih snaga BiH, na spomen – obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad danas je obilježena 28. godišnjica od pogibije komandanta Druge viteške motorizirane brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, nosioca Ordena heroja oslobodilačkog rata i generala Armije RBiH Safeta Zajke. Počast je odata i na mjestu pogibije kao i u haremu Ali-pašine džamije gdje je Zajko ukopan.

Brojne delegacije s federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa zajedno sa članovima porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH, ratnim vojnim invalidima i veteranima rata okupile su se kako bi odale počast jednom od najvećih heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Ratno priznanje Zlatni ljiljan dobio je 1992. godine, a posthumno je odlikovan i Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine kao brigadni general Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti