Search

OTVOREN MEMORIJALNI CENTAR „ODBRANA NOVOG SARAJEVA“

Svečanim presijecanjem vrpce danas je na Trgu heroja u Sarajevu svečano otvoren Memorijalni centar “Odbrana Novog Sarajeva”.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, načelnik Nedžad Koldžo, premijer KS-a Elmedin Konaković, te veliki broj predstavnika boračkih udruženja.

Federalni ministar Salko Bukvarević istakao je da su kraj marta i početak aprila 1992. godine bili dani kada je agresorska vojska ušla u mnoge gradove u BiH, a da je u većini počinila genocid, ubistva i silovanja nedužnih civila.

– Upravo zbog toga, moramo obilježavati značajne datume i zbog toga su važni ovakvi objekti, jer smo okruženi ljudima koji žele da preokrenu historiju – kazao je Bukvarević.

Također je  poručio da se ovakvi centri trebaju biti otvarani i u drugim gradovima BiH kao sjećanje na borce koji su odbranili BiH, ali i da mlade generacije nauče šta se dešavalo tokom sudbonosnih trenutaka.

Naglasio je značaj maja 1992. godine, opisujući ga kao moment kada su slabo naoružani patrioti BiH odlučili da brane svoje gradove i građane bez obzira na vjeru.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo kazao je da Centar predstavlja jedinstven prostor za sva boračka udruženja ili ustanove koji žele realizirati projekte ili da se bave naučno-istraživačkim radom.

Dodao je da se Centar sastoji iz memorijalnog dijela u kojem su izloženi plakati o odbrani ove općine, zastave i oružje, a koji je posvećen svim pripadnicima Armije RBiH, šehidima, poginulim borcima i boračkim jedinicama. U drugom dijelu Centra nalaze se multimedijalna sala, biblioteka i kancelarije, kao i depo za čuvanje arhivske građe.

Poručio je da je Novo Sarajevo općina koja je bila “centar svih agresorskih planova”, jer su na taj način, dodao je Koldžo, željeli “presjeći Sarajevo na dva dijela”.  Podsjetio je i na Pofalićku bitku, koju je opisao kao najznačajniju u odbrani Sarajeva.

Zahvalio je predstavnicima Historijskog muzeja BiH i Historijskog arhiva, bez kojih, kako kaže, Centar danas ne bi bio otvoren.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti