Search

BUŽIM: SVEČANO OTKRIVENO SPOMEN-OBILJEŽJE PONOSA I POBJEDE ARMIJE BIH

Bužim, 5.8.2018. godine: U okviru manifestacije “Slobodarski dani viteškog grada Bužima“, koja se održava 23. put, danas je održana svečanost otvorenja spomen-obilježja “Ponosa i pobjede Armije Republike BiH” koje se nalazi na lokalitetu Ćorkovača, mjesta nadomak pogibije rahmetli generala Izeta Nanića.

Svečanosti su, pored brojnih lokalnih zvaničnika, prisustvale i brojne ličnosti iz vjerskog, kulturnog i političkog života Unsko-sanskog kantona i Federacije BiH, među kojima su i Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i ministar za boračka pitanja USK Dževad Malkoč. Spomen-obilježje zvanično su otkrili Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja,  Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona i Zikrija Duraković, načelnik Općine Bužim.

Nakon toga prisutnim se obratio Edhem Eminić, predsjednik Organizacionog odbora za izgradnju spomen-obilježja koji je govorio o samoj inicijativi i toku gradnje ovog, za Krajinu, najznačajnijeg historijskog spomenika.

Prema riječima Salke Bukvarevića, federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, obaveza i zadaća države je da obilježava značajne datume i mjesta pobjede Armije Republike BiH jer su pripadnici Armije Republike BiH najzaslužniji što danas imamo cjelovitu državu Bosnu i Hercegovinu koja je spašena i sačuvana od agresije.

– Od srca čestitam bužimskim patriotama što su izgradili ovako jedan lijep spomenik u čast pobjedama Armije Republike BiH, u čast našeg generala Izeta Nanića, heroja odbrane BiH jer da nije bilo žrtve naših šehida, ne bi bilo niti Bosne i Hercegovine. Da nije bilo branioca BiH i Božije pomoći ne bi bilo ni BiH – kazao je ministar Bukvarević.

Ministru Bukvareviću, premijeru Rošiću i ministru Malkoču, kao i mnogim drugim,  ovom je prilikom uručena i zahvalnica za pomoć u izgradnji ovog spomenika.

Govoreći o spomen-obilježju na Ćorkovači kao svojevrsnom građevinskom pothvatu koji simbolizira, prije svega, mjesto bitaka u kojima je poginuo najveći broj šehida s područja grada Bužima i naravno pogibiju rahmetli generala Izeta Nanića, premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić je naglasio značaj jedinstva Bošnjaka i njihovih političkih predstavnika kazavši da samo na taj način Bošnjaci kao narod mogu opstati u budućnosti.

– Neprijatelji Bosne i Hercegovine se nisu umirili. Oni rade i danas. Negira se genocid, ismijava se sa žrtvama zločina, a sami zločini se pokušavaju relativizirati, a zločinci veličati i glorificirati. Odavde trebamo slati poruke jedinstvenosti i cjelovitosti borbe za Bosnu i Hercegovinu koja će zasigurno još trajati i ne smijemo dozvoliti da neki među nama za ovosvjetske interese izdaju ono najsvetije što smo mi uradili zajedno, a to je 5. Korpus Armije Republike BiH i njegova svijetla borba – naglasio je premijer Rošić.

U okviru manifestacije, posjećen je mezar i mjesto pogibije legendarnog komandanta 505. bužimske viteške brigade 5. korpusa Armije RBiH, nosioca  “Ordena heroja oslobodilačkog rata”  Izeta Nanića, koji je izgubio život na današnji dan, 5. augusta 1995. godine.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti