Search

OTVOREN PRVI MEĐUNARODNI SAJAM BORAČKOG ZADRUGARSTVA

Sarajevo, 24.8.2018. godine: U sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” otvoren je Prvi međunarodni sajam boračkog zadrugarstva, koji će danas i sutra u glavnom gradu BiH okupiti više od 70 izlagača.

Generalni pokrovitelj Sajma je Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, uz podršku Grada Istanbula i Grada Sarajeva.

Ceremoniji svečanog otvaranja sajma u sarajevskoj Skenderiji prisustvovali su ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, federalni ministar za pitanja boraca i invalida Salko Bukvarević, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, predstavnik Grada Istanbula Muhammet Alyuruk, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BiH, boračke populacije, predstavnici hrvatskog ministarstva branitelja, kao i brojne zvanice i gosti.

U popodnevnim satima, sajam je posjetio i premijer Fedracije BiH Fadil Novalić, koji je iskoristio priliku da razgovara sa svim izlagačima o njihovim proizvodima.

Prema riječima federalnog ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića, riječ je o projektu koji je podrška vraćanju dostojanstva borcima i boračkim porodicama.

-Ovaj projekat ima dva cilja, a to je da pomognemo u zapošljavanju i samozapošljavanju teško zaposlive kategorije boraca u prosjeku preko 52 godine. Ovo je pokušaj da direktno pomognemo u razvoju njihovih vlastitih projekata. Drugi za nas veoma važan cilj, svjesni smo činjenice da branioci BiH koji su bili u direktnim borbama tokom rata nose sa sobom velike ratne traume. Naš cilj je da pomognemo tim kategorijama da žive od svoga rada i da na taj način rješavaju problem ratnih traumi – rekao je ministar Bukvarević.

Bukvarević je dodao kako se podrška ministarstva tim kategorijama ogleda kroz sufinansiranje različitih projekata. Riječ je o projektima u oblastima poljoprivrede, stočarstva, uzgoja voća.

Predsjednik Organizacionog odbora sajma Šerif Patković rekao je kako na Prvom sajmu izlaže više od 70 izlagača iz BiH, kao i predstavnici turskih organizacija i kompanija.

-Radi se o promociji onog što smo radili u prethodne tri godine, a riječ je o novom obliku organizovanja gazija i pripadnika boračke populacije  i odgovor na izazove društvenog načina rješavanja problema te populacije. Za BiH i bh. društvo je to svakako dobro jer bi kroz rad i taj društveni angažman došlo do najkvalitetnije resocijalizacije – rekao je Patković, dodavši kako je današnji sajam da se promoviše ono što proizvode i privređuju boračke zadruge.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izrazio je zadovoljstvo što je i Grad Sarajevo imao priliku da podrži taj projekat. Ukazao je na njegov značaj u kontekstu brige o boračkoj populaciji, ali istovremeno i razvoju poduzetništva.

Skaka je naglasio kako će Grad Sarajevo na tom planu uvijek biti na raspolaganju, davati svoju podršku, te je dodao kako se nada da će danas otvoreni sajam boračkog zadrugarstva u narednim godinama izrasti u jedan vrlo ozbiljan sajam.

Muhammet Alyuruk, ispred grada Istanbula, također je iskazao značaj organizovanja jednog ovakvog sajma. On je rekao kako će Grad Istanbul, ali i druge turske organizacije, pružati svoju podrške kroz društvene, kulturne, inovativne i druge projekte.

Izlagači i prestavnici boračkih zadruga iz različitih dijelova BiH će tokom naredna dva dana nuditi različite proizvode voća, povrća, sokova, meda, ljekovitog bilja, poljoprivrednih alata. Pored više od 70 izlagača iz BiH, tu su i štandovi turskog Grada Istabula, Ziraat Bank Bosnia, Instituta “Yunus Emre”, Fonacije Maarif, Međunarodne agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), Internacionalnog univerziteta Sarajevo (IUS).

Kabinet ministra/AA

Ostale aktuelnosti