Search

„Podrinjski bedem „ – Cerska obilježava 25. godišnjicu od pružanja otpora agresoru

Učenjem tevhida, dove šehidima i polaganjem cvijeća u Cerskoj, te prigodnim programom, 07-09. aprila 2017.g. je održana  tradicionalna  manifestacija „Dani otpora Cerska“

Manifestacija „Dani otpora Cerska“ upriličena je u Cerskoj u znak sjećanja na početak pružanja herojskog otpora agresoru u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

„Dani otpora Cerska“ 2017 je već tradicionalno počela vjerskim programom, odnosno učenjem tevhida i dove u mjesnoj džamiji za duše šehida Cerske i okoline.

Svojim prisustvom ovu manifestaciju su uveličali brojni sugrađani i gosti, a među njima ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH Salko Bukvarević, ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Federacije BiH Edin Ramić, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Dževad Mahmutović i muderis Nezim Halilović. Manifestacija je nastavljena historijskim časom na šehidskom spomen obilježju u Cerskoj na kojem su ispisana 856 imena šehida Cerske i okolnih mjesta.

Prisutnim mještanima i gostima obratio se član Organizacionog odbora manifestacije, Hasan Ćelebić riječima, „Prije 11. godina smo počeli obilježavati Dane otpora Cerske, da bi nam bila pouka svima nama, pogotovo mlađem naraštaju, da ovo bude sveti datum ovog kraja. Vijekovima smo mi ovdje na ovim prostorima stradavali, ali nikad to nismo zapisali i obilježavali, pa smo to i zaboravili. Da se ne zaboravi, napravili smo šehidsko spomen obilježje, urađen je  dokumentarni film, napisano je osam knjiga, a sve da se ne zaboravi“.

Manifestacija „Dani otpora Cerske“ se obilježava u znak sjećanja na pružanje herojskog otpora daleko nadmoćnijem i naoružanijem agresoru, koji je trajao godinu dana.

Jedan od organizatora manifestacije je i zlatni ljiljan Murat Avdić, koji je evocirao uspomene na april 1992.g. kad je i krenuo napad na Cersku i agresija na BiH „ Aprila 1992.g. desio se napad na ovo područje, kada smo shvatili da nema drugog izbora nego se braniti i pružati otpor. Otpor je trajao od aprila 1992.g. do marta 1993.g. Napadala su nas tri agresorska korpusa i mnogo paravnojnih formacija“.

Vjerski program je vodio mjesni imam, Muamer ef. Jusupović, koji je istakao „Manifestacija Dani otpora Cerske se obilježava od prvih povrataka u Cersku. Prvo se obilježavalo u tajnosti, zatim se svake godine taj program širio, do ovog danas što imamo. Zahvaljujem se našim istaknutim gostima koji su svojim prisustvom uveličali ovu našu manifestaciju, te im želim dobrodišlicu u našu Cersku. Vrlo je važno da se svake godine ovim povodom okupljamo u ovom herojskom mjestu. Ovo je prilika da se iskaže poštovanje našim šehidima, našim gazijama i da pamtimo djela heroja našeg vremena. Ovo je dan kad se sjećamo ljudi koji su svjedočili život i smrt na poseban način i njima dugujemo sve ono što imamo danas, a to je sloboda“.

Prisutnim članovima porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca su se obratili: muderis Nezim Halilović, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Dževad Mahmutović, ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Federacije BiH Edin Ramić i ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH Salko Bukvarević.

Ministar  Bukvarević je u svom obraćanju istakao „ Meni je pripala velika čast da danas budem s vama i vjerovatno u BiH ne postoji časnije mjesto, na ovaj današnji dan, nego biti sa braniocima Cerske. U odnosu na ukupan broj stanovnika, Cerska je Mijesna zajednica u Bosni i Hercegovini vjerovatno na prvom mjestu po broju boraca i broju šehida. To puno govori o ljubavi prema domovini Bosni i Hercegovini i vašem herojskom djelu. Mi se vjerovatno nikad, nećemo moći odužiti i zahvaliti našim šehidima. Mi koji smo ostali živi, moramo nositi taj emanet nastavka borbe za Bosnu i Hercegovinu, emanet koji su nam ostavili najzaslužniji sinovi naše jedine domovine, emanet koji ćemo mi sutra prenijeti mladim naraštajima, da se kroz školovanje, znanje i rad bore za bolju, uspješniju i prosperitetniju Bosnu i Hercegovinu i sve njene narode“.

Manifestacija je nastavljena kulturno – zabavnim i sportskim programom.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti