Search

Održana Akademija posvećena herojima Safetu Zajki i Safetu Hadžiću

Sarajevo, 05.06.2019. godine: Ministar za pitanja boraca i invalida OOR-a u Vladi FBiH doc.dr. Salko Bukvarević prisustvovao je Akademiji posvećenoj herojima odbrambeno-oslobodilačkog rata Safetu Zajki i Safetu Hadžiću koja je održana u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo.

Akademija je održana u znak sjećanja na lik i djelo dvojice novogradskih  ratnih velikana, heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, brigadnih generala i zlatnih ljiljana – Safeta Hadžića i Safeta Zajke u organizaciji Udruženja 2. Viteška motorizovana brigada i Općine Novi Grad Sarajevo a prisustvovale su porodice svih devet heroja narodno-oslobodilačkog rata, federalni ministar za pitanja boraca i invalida OOR-a Salko Bukvarević, generali Armije RBiH, pripadnici 2. Viteške motorizovane brigade, te drugih boračkih udruženja kao i brojne zvanice državnog, federalnog i kantonalnog nivoa.

Ministar Bukvarević je kazao kako je naša trajna obaveza sjećanje na sve heroje i branioce Armije RBiH kao i prenošenje istine o časnoj odbrani na generacije koje dolaze. “Federalno ministarstvo je dalo podršku današnjoj Akademiji koja ima za cilj da se ne zaborave oni koji su najzaslužniji za odbranu naše domovine i svih njenih naroda. Devet je heroja odlikovanih ordenom a dvojica su sa područja ove lokalne zajednice i drago mi je što su njihovi saborci iz 2. Viteške motorizovane brigade inicirali jedno ovako dostojanstveno obilježavanje”, zaključio je ministar Bukvarević.

U okviru programa prikazan je film autora Avde Huseinovića posvećen Safetu Zajki i Safetu Hadžiću, kao i numere posvećene dvojici heroja.

Safet Zajko rođen je 1. marta 1959. godine u selu Gaočić kod Rudog. Po zanimanju je bio metalac. Poginuo je na dužnosti komandanta 2. viteške motorizovane brigade, 17. juna 1993. godine, prilikom izviđanja neprijateljskih položaja na Mijatovića kosi, u jednom od najisturenijih rovova na brdu Žuč. Ratno priznanje Zlatni ljiljan dobio je 1992. godine, a posthumno je odlikovan i Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine, kao brigadni general ARBiH.

Safet Hadžić rođen je 28. augusta 1952. godine u Strgačini kod Rudog. Radni vijek proveo je u Sarajevskom vodovodu. Bio je među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine. Poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji izuzimanja naoružanja u fabrici namjenske industrije “Pretis” u Vogošći. U to vrijeme obavljao je dužnosti predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo. Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala i odlikovan je ratnim priznanjem Zlatni ljiljan 1992., a Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

Ovo je prvi put da se sjećanje na lik i djelo ove dvojice ratnih velikana obilježava na ovakav način. Sa Akademije je poručeno da naša djeca, nažalost, nemaju priliku da kroz sistem obrazovanja i nastavne planove nauče nešto o periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, a da su i Safet Hadžić i Safet Zajko, te ostalih sedam heroja važan dio kulture sjećanja, kulturnog integriteta i suvereniteta naše države.

Nakon Akademije upriličeno je i druženje sa porodicama heroja.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti