Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ NA OBILJEŽAVANJU 26.GODIŠNJICE TERITORIJALNE ODBRANE BIH

Sarajevo, 09.04.2018.godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovao je u Sarajevu obilježavanju 26. godišnjice Teritorijalne odbrane BiH. Na akademiji je istaknuto da je ova, prva oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine, bila jedna od najvažnijih državotvornih faktora u BiH.

Ministar Bukvarević prisutnima je čestitao Dan teritorijalne odbrane RBiH i izrazio poštovanje prema političkom rukovodstvu BiH iz tog perioda i svima koji su 1991. godine donijeli odluku da mladići iz BiH ne idu u rat u Hrvatsku.

– To je jedna hrabra i poštena odluka, koja je spasila veliki broj života naših mladića. To su bila vremena u kojima je trebalo donositi teške odluke, ali evo, većina vas koji sjedite u ovoj sali ste upravo ljudi koji pripadate generaciji koju je naša domovina čekala 400 godina da se bori i brani državu BiH, njene vrijednosti huljadugodišnjeg suživota i sve civilizacijske vrijednosti koje su ovdje bile prisutne – rekao je Bukvarević.

Ministru Bukvareviću je ispred ovog udruženja uručena i zahvalnica za nesebičnu podršku u radu udruženja, kao i očuvanju uspomena na tekovine odbrane BiH.

Predsjednik Udruženja za zaštitu imena i očuvanje tradicije Teritorijalne odbrane Fadil Alihodžić prisutnima je zahvalio na dolasku obilježavanja 26. godišnjice formiranja TO RBiH.

– Godišnjicu osnivanja Teritorijalne odbrane obilježavamo kako bi se ponovo podsjetili o njenoj ulozi i značaju u pripremi otpora agresiji na BiH i u toku rata sve do transformacije u Armiju RBiH – rekao je Alihodžić, dodavši da je Teritorijalna odbrana bila jedna od važnih državotvornih faktora koja se do kraja 1992. godine pod najtežim okolnostima transformisala u Armiju RBiH.

Nakon svečanosti u Domu oružanih snaga u Sarajevu, delegacija udruženja koje baštini tradiciju TO RBiH položila je cvijeće na šehidskom mezarju Kovači, Spomen-obilježju Vječna vatra, obišla Šehidsko mezarje na pomoćnom stadionu Koševo, te odala počast šehidima i poginulim borcima.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti