Search

Položen kamen – temeljac za izgradnju stambene zgrade namijenjene pripadnicima Armije RBiH i HVO-a

“Ovo je jedna lijepa poruka iz Brčkog za cijelu BiH”

Danas je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbambeno-oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević u Novom Brčkom položio kamen temeljac za izgradnju stambene zgrade bivšim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane sa područja distrikta Brčko.

Za realizaciju ovog projekta izdvojeno je ukupno milion KM – Vlada Federacije BiH 500.000, Vlada Brčko distrikta BiH 500.000 KM. Zbog raznih administrativnih poteškoća na početak realizacije projekta čekalo se skoro šest godina. Radi se o izgradnji stambene zgrade sa 25 stanova, koja će biti rađena po najvišim građevinskim standardima. U sklopu zgrade bit će ugrađen lift, 25 ostava u prizemlju, kao i 25 parking mjesta.

“Nadam se da ćemo naredne godine u ovo doba imati gotove stanove i podijeliti ključeve. U međuvremenu predstoji vrlo težak i odgovoran posao, a to je izrada kriterija kako bi pripadnici HVO-a i ARBiH, koji imaju istinsku potrebu za stambenim zbrinjavanjem, bili korisnici tih stanova”, izjavio je Avdija Banda, predstavnik Koordinacije boračkih udruženja ARBiH Brčko distrikta BiH.

Predsjednik Udruge poginulih i nestalih branitelja HVO-a Brčko distrikta BiH, Ivo Anđelović, izrazio je zadovoljstvo što se nakon skoro šest godina ušlo u realizaciju ovog projekta, ocijenivši ga veoma bitnim za bivše pripadnike ARBiH i HVO-a.

“Pripadnici ARBiH i HVO-a nisu ravnopravni kada su u pitanju sredstva Vlade Brčko distrikta. Ova vlast to nije prepoznala i tražili smo da se to ispravi i izdvoji još 500.000 KM… Nadam se da će nova vlast to prepoznati i ispraviti tu nepravdu”, kazao je on, aludirajući na činjenicu da su bivši pripadnici Vojske Republike Srpske, također, dobili 500.000 KM.

Pored vodećih ljudi Brčko distrikta, gradonačelnika Ante Domića,  dogradonačelnika Eseda Kadrića, pristustvovao je i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević. On je izrazio zadovoljstvo i očekuje da će projekat biti brzo realizovan.

“Drago mi je da su udružena sredstva vlada Brčko distrikta i Federacije i to će biti formula za ubuduće, kako bi pomogli boračkim kategorijama u rješavanju stambenih pitanja, te da naša fondacija sa federalnog nivoa, koja aktivno radi na rješavanju stambenih pitanja, zajedno sa kantonalnim nivoima i Brčko distriktom, i u narednom periodu rješava ova pitanja. Izražavam želju da oni koji budu živjeli ovdje, članovi boračkih porodica, žive u zdravlju i miru i sreći”, izjavio je Bukvarević, rekavši da je moralna i zakonska obaveza svih nas da pomognemo svim članovima porodica poginulih boraca i šehida, na prvom mjestu djeci, kao i u oblasti zapošljavanja svih boračkih kategorija.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti