Search

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo prisustvovao je obilježavanju 30. godišnjice masakra nad bošnjačkim civilima u Ahmićima

Obilježavanje je počelo jutros u 09.00 sati na šehidskom mezarju u Vitezu, gdje je proučen Jasin za sve nevino stradale. Nakon toga učesnici su krenuli prema Ahmićima gdje je organizovana komemoracija, kojoj prisustvuje veliki broj zvanica.

Među njima su predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Graciela Gatti Santana, bivši britanski oficir i bivši komandant britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga UN-a u BiH Bob Stewart, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, lider SDA Bakir Izetbegović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, državni parlamentarac Šemsudin Mehmedović, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović, potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Mirza Terzo .

Na današnji dan, 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene HVO-a ubile su u Ahmićima 116 bošnjačkih civila. Najmlađa žrtva u Ahmićima 16.aprila 1993. godine bila je tromjesečna beba. Ubijene su i 32 žene, te 11 djece mlađe od 18 godina. Trideset godina nakon zločina, još uvijek se traga za ostacima ubijenih Bošnjaka.

” U Ahmićima je prije 30 godina osvanuo užasan dan, kada su ubijene 32 žene, 116 civila i dijete od tri mjeseca. Nikada nećemo zaboraviti šta se dogodilo u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995. godine i u Ahmićima na današnji dan prije 30 godina. Mi imamo dvije obaveze prema tim nevino pobijenim ljudima. Prva je da ih se sjećamo, a druga da učinimo sve da se takve stvari više ne ponove”, kazao je Terzo.

Kabinet

Ostale aktuelnosti